20. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Glini

Pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, a u organizaciji MUP-a, PU sisačko-moslavačke i Grada Gline, u Glini je u nedjelju, 26. lipnja, svečano obilježena 20. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline.  

U obnovljenim sjećanjima okupljeni su se prisjetili tog ranog jutra 26. lipnja 1991. godine, kada su samo nekoliko sati nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, srpske paravojne formacije na Policijsku postaju Glina izvršile oružani napad. U tim trenucima prvi oružani otpor velikosrpskom agresoru pružili su hrvatski policajci iz redova aktivnog i pričuvnog sastava PP Glina, te je tom prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, šest policajaca je teže ili lakše ranjeno, a nakon zauzimanja policijske postaje, koju su naši policajci uporno i hrabro branili četiri sata, 16 ih je na prijevaru zarobljeno te su odvedeni u kninski zatvor. Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 20-ak su minuta držali zaposjednutom glinsku policijsku postaju, nakon čega su je oslobodili i pod vlast hrvatske države vratili pripadnici ATJ Lučko i PU sisačko-moslavačke, te postrojbe Zbora narodne garde.

Obilježavanju 20. obljetnice, uz branitelje i mještane Gline, te roditelje poginulog policajca Tomislava Roma, prisustvovali su i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ivan Šantek, izaslanik sisačko-moslavačke županice Ivica Pandža, gradonačelnik Gline Milan Bakšić s članovima Gradskog vijeća, državni tajnik u MUP-u Vladimir Faber, načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić s članovima kolegija načelnika i načelnicima svih policijskih postaja, u ime Ministarstva obrane, oružanih snaga i Hrvatske vojske brigadni general Drago Matanović, predstavnici svećenstva predvođeni sisačkim biskupom, mons. Vladom Košićem, predstavnici pravosuđa, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici medija.

U pozdravnom govoru okupljenima se u Hrvatskom domu u Glini obratio gradonačelnik Milan Bakšić, prisjetivši se tzv. „narodne“ JNA koja je prije 20 godina otvoreno krenula u napad protiv hrvatskih civila protjeravši ih iz njihovih domova, a oni koji su ostali u Glini i glinskom selima doživjeli su neizmjerne strahote. Dodao je kako danas treba dignuti glavu i pokazati jedinstvo kakvo je bilo pokazano upravo u Domovinskom ratu. U ime sisačko-moslavačke županice nazočne je pozdravio Ivica Pandža-Orkan koji je rekao da se danas malo govori o događajima u Glini, te se poimence prisjetio zarobljenih i odvedenih u kninski logor, pritom dodavši da je „Hrvatska iznad svega, samo je Bog od nje veći, a hrvatski narod preći.“ 

Načelnik PU sisačko-moslavačke Marko Rašić izrazio je veliku zahvalnost i poštovanje policijskim službenicima koji su prije 20 godina srčano branili policijsku postaju u Glini pritom naglasivši da se treba pokloniti njihovoj hrabrosti i odlučnosti, a pogotovo se ne smiju zaboraviti i svi poginuli branitelji na bojištima diljem naše domovine. Državni tajnik Vladimir Faber nazočne je pozdravio u ime ministra i svih pripadnika MUP-a, te se kao aktivni sudionik ratnih događanja upravo u redovima policije prisjetio početaka srpske pobune i istaknuo da je upravo policija stala u obranu Hrvatske, pritom se dotaknuvši simbolike da smo upravo na početku svečanog obilježavanja ove 20. godišnjice stajali pored srušene crkve i policijske postaje. Prisjetio se događanja u Glini, Petrinji, Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici, te dodao da dužnu počast treba odati Tomislavu Romu, ali se s pažnjom i pijetetom treba sjetiti i svih drugih poginulih branitelja.  

Okupljene je u ime predsjednika Hrvatskog sabora, pozdravio Ivan Šantek, koji je i sam kao policajac bio neposredni sudionik u obrani glinske policijske postaje, zarobljen i odveden u kninski logor, a nazočnima je prenio dio svog osobnog iskustva. Rekao da se njemu i braniteljima ta davna 1991. godina čini kao da je bila jučer. Tada nisu imali ni životno, ni vojno, kao ni policijsko iskustvo, te makar su mogli pobjeći nisu,  već su željeli braniti svoje, a što su i dokazali kada su se 15-ak dana nakon povratka iz logora ponovno uključili u policijske snage i Zbor narodne garde.   

Izvođenjem prigodnih pjesama svečani program su popratili mladi tamburaši HKUD-a Glinska tamburica i glinski crkveni zbor, a recitacijama tamošnji osnovnoškolci.  

Samo obilježavanje 20. obljetnice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu poginulog Tomislava Roma u čiju je čast održana i 6. memorijalna utrka „Tomislav Rom“. U spomen na poginule pripadnike ratne Policijske postaje Glina, ATJ Lučko, te sve branitelje, položeni su vijenci i zapaljene svijeće i ispred središnjeg križa na Trgu bana Josipa Jelačića u Glini, na mjestu do temelja srušene glinske crkve.

Misu za poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu u glinskoj crkvi svetog Ivana Nepomuka vodio je i služio sisački biskup, mons. Vlado Košić.



Pisane vijesti