Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga

 FOTO: Ilustracija

Kako bi se globalna svjetska javnost upozorila na rastući problem zlouporabe svih vrsta droga, svake se godine 26. lipnja na svjetskoj razini obilježava Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama.

Njega je 1987. godine proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda, želeći javnost, osim skretanja pozornosti na konstantnu prisutnost i porast ove problematike, upozoriti na potrebu aktivnog uključivanja svih relevantnih aktera u društvu u njenom suzbijanju. Svrha toga je postizanje zajedničkog cilja: stvaranje međunarodnog društva slobodnog od zlouporabe droga.

Povodom obilježavanja ovoga Dana, sve policijske uprave MUP-a RH su proteklog vikenda provele akcije nadzora vozača pod utjecajem opojnih droga. Tako je diljem Hrvatske kontrolirano ukupno 1 864 osoba, što vozača, što putnika. Nad 138 vozača izvršeno je testiranje na prisutnost droga, šestero ih je odbilo testiranje, a kod devetero testiranih vozača reakcija na droge bila je pozitivna. Od tih devetero vozača, dvojica su odbila izuzimanje krvi i urina.

Protiv vozača kod kojih je reakcija bila pozitivna, kao i protiv onih koji su odbili testiranje, odnosno, vađenje krvi i urina podneseni su odgovarajući optužni prijedlozi prekršajnom sudu.

Također, utvrđeno je 21 kazneno djelo iz članka 173. KZ-a Zlouporaba opojnih droga, te su protiv počinitelja podnesene odgovarajuće kaznene prijave.



Pisane vijesti