18. godišnjica ATJ Lučko

U sjedištu Antiterorističke jedinice Lučko obilježena je jučer, 7. rujna, 18. godišnjica osnutka ove jedinice specijalne policije. Nakon početnog svečanog postrojavanja Jedinice, uvodni je govor održao zapovjednik Alen Klabot, nakon kojeg su prigodne riječi okupljenim uzvanicima uputili i ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, glavni ravnatelj policije Marijan Benko, ratni ministar unutarnjih poslova i sadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak.
- Antiteroristička jedinica Lučko danas navršava svoju punoljetnost. Osamnaest je godina prošlo od njenog osnutka na isti ovaj dan 1990. godine. Iako relativno mlada, ovu jedinicu krasi povijest kakvom se može pohvaliti malo koja specijalna jedinica u svijetu. Iza vas je bogati ratni put, nemjerljivi doprinos u stvaranju hrvatske države, a posebno hrvatske policije i vojske – naglasio je na početku ministar Rončević, dodajući kako je svima nama još uvijek u sjećanju sinonim koji se tih ratnih godina koristio za ATJ Lučko - Na spomen „jake snage MUP-a“, budila se nada kod hrvatskih građana, a stvarao strah među snagama agresora – pojasnio je ministar Rončević.
Zbog ratnih zasluga pripadnici ATJ Lučko odlikovani su najvišim državnim odličjima, a i sama Jedinica odlikovana je ordenom Red kneza Domagoja s ogrlicom.
- Danas, u bitno izmijenjenim okolnostima, u uvjetima kada su pred policijom pa i vašom Jedinicom drugačiji prioriteti nego u ratni godinama, vi svojim preustrojem, obukom i opremanjem ponovno ostvarujete visoke standarde. Za Hrvatsku, koja je na pragu ulaska u Europsku uniju i koja je nesumnjivo bitan čimbenik europske politike, od velike je važnosti da ima snažne institucionalne kapacitete koji predstavljaju garanciju sigurnosti, a posebno one koji predstavljaju garanciju učinkovite borbe protiv terorizma i organiziranog kriminaliteta - rekao je ministar, zamolivši za kraj pripadnike ATJ Lučko da im punoljetnost njihove Jedinice čestita njihovom uzrečicom: „ZAJEDNO U RATU, ZAJEDNO U MIRU“, što su svi rado prihvatili.

Pridruživši se čestitkama za 18. rođendan, glavni ravnatelj policije Marijan Benko kazao je kako je u tim teškim vremenima i sam bio svjedokom stvaranja Jedinice i njenog izrastanja u najspremniju borbenu jedinicu u Hrvatskoj koja je, iako ne brojčano velika, sijala strah među onima koji su stajali na putu stvaranja slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske države. - Jedinica je, uz samo borbeno djelovanje, odigrala i veliku ulogu u stvaranju i obučavanju novih jedinica hrvatske vojske i policije. Tome u prilog govori i činjenica da je upravo iz ove Jedinice poniklo sedam generala hrvatske vojske, naglasio je glavni ravnatelj, podsjetivši prisutne da velik doprinos ATJ Lučko Domovinskome ratu i stvaranju slobodne Hrvatske države potvrđuje i činjenica da je živote na oltar Domovine položilo 14 specijalaca iz ove Jedinice, a 52 ih je ranjeno – rekao je Benko.  Zaključivši svoju rođendansku čestitku, ravnatelj Benko rekao je kako očekuje da kolege specijalci i dalje održe ove visoke standarde u djelovanju specijalnih policijskih postrojbi te da predstavljaju uzor osposobljenog, predanog, požrtvovnog i poštenog hrvatskog policajca.

Ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak naglasio je da će sve dok se ne shvati ponavljati kako nije točno da u Hrvatskoj nema heroja Domovinskoga rata, odnosno da svi koji to tvrde dođu u Lučko, gdje će vidjeti da među veteranima te postrojbe stoji čovjek do čovjeka, heroj do heroja.
Nakon prigodnih govora, položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen poginulim pripadnicima ATJ Lučko te je održana Sveta misa a potom, za kraj, i pokazna vježba specijalaca.



Stranica