Sporazum o prekograničnoj policijskoj suradnji

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas je potpisan Sporazum o prekograničnoj policijskoj suradnji između vlade RH i Vlade Republike Italije. Sporazum su potpisali talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni i hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

 

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas je potpisan Sporazum o prekograničnoj policijskoj suradnji između  vlade RH i Vlade Republike Italije. Sporazum su potpisali talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni i hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Maroni naglasio je potpunu podršku Republici Hrvatskoj u njezinom pristupanju Europskoj uniji.

- Konačnim pristupanjem RH Uniji 2013. godine, povećat će se utjecaj na mediteransku politiku kada je riječ o pitanjima sigurnosne politike na Mediteranu, što je značajno kada je riječ o krijumčarenju droge, ilegalnim migracijama. Današnji sporazum koji smo potpisali jača već dobru suradnju  između naših policijskih snaga i također jača rad radnih skupina i razmjenu iskustava – rekao je talijanski ministar Maroni.

Otkrio je da će se Italija uključiti u projekt hrvatskog MUP-a „Sigurna turistička sezona“ i poslat će u Hrvatsku svoje policijske službenike s obzirom na značajnu prisutnost talijanskih turista u Hrvatskoj tijekom kolovoza. Talijanski policajci će biti prisutni u Puli, Rijeci i na Hvaru.

- Prisustvo talijanskih policajaca u Hrvatskoj će biti od velike pomoći, a talijanski turisti će se za pomoć moći obratiti direktno svojim policajcima. Italija je istovremeno spremna prihvatiti hrvatske policijske službenike, a o tome će odlučiti stručna skupina, koja će započeti s radom već sutra – izjavio je Maroni.

- Borba protiv trgovanja ljudima, krijumčarenja drogom, protiv mafije i terorizma je područje zajedničkog interesa, a ovaj današnji sporazum još pojačava izvrsnu suradnju između naših zemalja. Nadam se da će Hrvatska uskoro pristupiti Schengenu i to će ojačati sigurnosni sustav EU-a – rekao je talijanski ministar.

Ministar Tomislav Karamarko je izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska završila pregovore s EU, a  Italija je doista bila naša prijateljska zemlja sve vrijeme pregovora.

- Razgovarali smo o opasnostima organiziranog kriminala i u regiji i u Europi te o opasnostima od terorizma. Ovaj sporazum bih nazvao Sporazum o potpunoj ili totalnoj policijskoj suradnji, koji je kvalitetan okvir za daljnju suradnju – rekao je Karamarko.

Hrvatski ministar je upoznao svog talijanskog kolegu sa svim pripremama hrvatske policije za izvršenje schengenskih obveza koje su vrlo intenzivne.

MUP educira više od 5000 graničnih policajaca, a granicu oprema kvalitetnom opremom. U zaštitu granice na moru, uz 50 starih, stiže 29 novih brodova.  

Što se tiče projekta „Sigurna turistička sezona“, ministar Karamarko je rekao kako je u vrhuncu turističke sezone, hrvatsku obalu posjetilo preko milijun turista iz Italije.

- Bila je obostrana ideja da se i talijanske policijske snage uključe u taj projekt, koji već nekoliko godina ima vrlo pozitivna iskustva – dodao je Tomislav Karamarko.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Maroni je zaključio kako danas potpisani sporazum jača suradnju koja postoji već 12 godina, a posebno jača suradnju na području sprečavanju kaznenih djela, kao što je trgovanje ljudima i ilegalne migracije te naročito krijumčarenje droge tzv. balkanskom rutom, gdje se Hrvatska pokazala vrlo učinkovitom na suzbijanju kaznenih djela.

- Svi mi želimo sigurniji Mediteran, gdje na jugu postoji opasnost od terorizma, protiv kojeg se možemo boriti samo suradnjom svih mediteranskih zemlja – rekao je na kraju Roberto Maroni.



Pisane vijesti