Svečana primopredaja donirane opreme

Danas, 6. srpnja 2011. u Ravnateljstvu policije veleposlanik SR Njemačke u RH, Nj.E. Bernd Fischer i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su darovnice i izvršili svečanu primopredaju opreme koju je Ministarstvo unutarnjih poslova SR Njemačke 
  

Foto: MUP

Danas, 6.  srpnja 2011. u Ravnateljstvu policije veleposlanik SR Njemačke u RH, Nj.E. Bernd Fischer i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su darovnice i izvršili svečanu primopredaju opreme koju je Ministarstvo unutarnjih poslova SR Njemačke doniralo MUP-u RH u prethodnom razdoblju. U njemačkom izaslanstvu uz veleposlanika Nj.E. Fischera bili su: g. Jürgen Schubert, inspektor interventne policije SR Njemačke; g. Jörg Müller, kontakt-osoba njemačke interventne policije za RH te g. Dieter Balcerek, službenik za međunarodne projekte i financije.

Riječ je o  opremi vrijednoj 318.497,17 kuna koja je nužna za specifične zadaće interventne i granične policije. Darovnice su se potpisale za sljedeću opremu:

  • Heartbeat detector MDS mobile doniran od Savezne policije SRNJ graničnoj policiji MUP-a RH u vrijednosti 244.105,69kn;
  • Alat za ulazak u objekte i savladavanje pasivnog otpora doniranod Interventne policije SRNJ Interventnoj policiji MUP-a RH u vrijednosti 74391.48 kn.

Naime, temeljem Protokola o pružanju pomoći u obrazovanju i opremanju policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske između Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Savezne Republike Njemačke i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u posljednjih deset godina od kada datira intenzivna suradnja dvaju ministarstava,  izvršen je znatan transfer opreme i znanja kroz zajedničke seminare i radne posjete.

Prilikom svečanog potpisivanja darovnice glavni ravnatelj policije g. Oliver Grbić osvrnuo se na dugogodišnju uspješnu suradnju dviju policijskih organizacija.  Istaknuo je iznimne rezultate desetogodišnje suradnje interventne policije SR Njemačke sa hrvatskom policijom. Naglasio je kako je interventna policija u RH koja ove godine obilježava 10 godina djelovanja, ustrojena na osnovama ustroja njemačke  interventne policije. Suradnja kroz edukacije, radne sastanke i donacije opreme iznimna je i omogućila je kvalitetan rad hrvatske interventne policije. Isto tako suradnja sa njemačkom policijom iznimna je i na području rada kriminalističke i granične policije,  istaknuo je glavni ravnatelj policije, zahvalivši  kolegama iz njemačke policijske organizacije na visokoj profesionalnosti i kolegijalnosti te ogromnom doprinosu koji su dali tijekom  proteklih deset godina u transferu znanja i tehnologije hrvatskoj policiji. Također je izrazio  nadu da su kolege iz njemačke policijske organizacije prepoznali trud koji hrvatska policija ulaže u implementaciju znanja i opreme u svoj svakodnevni rad. Želja hrvatske policije, ali i  realnost je, naglasio je  glavni ravnatelj policije, da će hrvatska policija od primatelja pomoći postati davatelj pomoći drugim policijama. Stoga je želja da njemačke kolege u projektima koji će se u budućnosti provoditi imaju na umu spremnost hrvatske policije za sudjelovanjem u zajedničkim projektima  u trećim državama gdje bi iskustva hrvatske i njemačke policije zajednički zasigurno dala iznimne rezultate. To bi za hrvatsku policiju bila iznimna čast, ali istovremeno,  i prilika da opravdamo povjerenje koje ste nam ukazali, zaključio je glavni ravnatelj policije.  

Veleposlanik SR Njemačke u RH, gospodin Bernd Fischer u svom prvom službenom  obraćanju u Hrvatskoj nakon završetka pristupnih pregovora RH sa Europskom unijom, istaknuo je:

-Ovim današnjim događajem započinjemo cijeli niz mjera i aktivnosti podrške i suradnje koju želimo pružati Hrvatskoj na njezinom završnom putu za ulazak u EU. Taj put poprimio je sasvim nove kvalitativne dimenzije nakon završetka pregovora. Suradnja  na području pravosuđa,  u što možemo uključiti i unutarnju sigurnost zemlje, vrlo je važan segment tih predviđenih mjera i aktivnosti, a današnja predaja opreme hrvatskoj policiji konkretan je primjer na koji način želimo provoditi te mjere i aktivnosti do konačnog pristupanja Hrvatska u EU. Želimo ostvarivati konkretne mjere suradnje.  Iznimno nam je drago što će sada Hrvatska uspostaviti jednu sasvim novu kvalitetu suradnje ne samo s SR Njemačkom, nego i s ostalim članicama EU-a, naglasio je veleposlanik Fischer ustvrdivši da Hrvatska, MUP RH, osim što posjeduje veliko znanje i iskustvo,  ima i vrlo dobre kontakte u regiji, čime može značajno doprinijeti stabilnosti i suradnji u regiji.

- Smatram da Hrvatska može dati vrlo snažan doprinos mirnom i stabilnom razvoju regije, jer ubrzo nakon referenduma, za koji sam uvjeren da će imati pozitivan ishod, bit ćete u situaciji da možete nazočiti radu u svim tijelima EU-a, gdje će se tražiti i vaše mišljenje o svim temama, a pogotovo vezano uz teme o regiji, zaključio je Fischer. 

U okviru suradnje između Interventne policije SR Njemačke i MUP-a RH koju obilježava partnerstvo  i suradnja  u trajanju dužem od jednog desetljeća,  redovito se održavaju koordinacijski sastanci. U cilju njegovanja tog partnerstva i u svrhu koordinacije zajedničkih planiranih aktivnosti za 2011. godinu,  danas  je u Ravnateljstvu policije održan zajednički koordinacijski sastanak na kojem su nazočili predstavnici  Ravnateljstva policije i predstavnici njemačke delegacije: inspektor  interventne policije SR Njemačke g. Jürgen Schubert;  g.  Jörg Müller, kontakt osoba njemačke interventne policije za RH i g. Dieter Balcerek, službenik za međunarodne projekte i financije. Teme sastanka bile su: aktualna i planirana suradnja na području pomoći u opremi i edukaciji za interventnu policiju za 2011. godinu, aktivnosti vezane za strategiju djelovanja  policije u zajednici,  prevencija kriminaliteta  te općenito,  suradnja MUP-a RH sa Saveznim ministarstvom unutarnjih poslova SR Njemačke. 



Pisane vijesti