Mjere sigurnosti za utakmicu Hrvatska-Engleska

Hrvatska i engleska policija provele su niz pripremnih mjera i radnji kako bi se što kvalitetnije i efikasnije pripremili i proveli mjere osiguranja ove utakmice. Tako su do sada održali više radnih sastanaka na kojima su, po uzoru na ranije ostvarenu uspješnu međunarodnu suradnju povodom utakmice Hrvatska-Engleska odigrane 11.10.2006. godine, dogovoreni modaliteti zajedničke međunarodne policijske suradnje.

U utorak 9. rujna, u amfiteatru Ravnateljstva policije upriličena je konferencija za medije na temu provedbe mjera sigurnosti i međunarodne policijske suradnje engleske i hrvatske policije, a povodom odigravanja nogometne utakmice između nacionalnih vrsta Hrvatske i Engleske u okviru kvalifikacija za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. koja će se odigrati u Zagrebu u srijedu, 10. rujna na stadionu u Maksimiru.

Konferenciji su u ime domaćina nazočili Marko Rašić, načelnik Uprave policije, Ivica Tolušić, načelnik PU zagrebačke, Mihael Varga, zamjenik načelnika PU zagrebačke i rukovoditelj stožera osiguranja ove utakmice, Stephen Thomas, voditelj engleskog policijskog tima i Tony Conniford, zamjenik voditelja engleskog policijskog tima.

U svojim izlaganjima naglasili su kako su hrvatska i engleska policija provele niz pripremnih mjera i radnji kako bi se što kvalitetnije i efikasnije pripremili i proveli mjere osiguranja ove utakmice. Tako su do sada održali više radnih sastanaka na kojima su, po uzoru na ranije ostvarenu uspješnu međunarodnu suradnju povodom utakmice Hrvatska-Engleska odigrane 11. listopada 2006. godine, dogovoreni modaliteti zajedničke međunarodne policijske suradnje. Valja naglasiti da je vezano uz ovu utakmicu izrađen Memorandum o suradnji između engleske i hrvatske policije, koji je potpisan za vrijeme drugog pripremnog sastanka održanog 19. i 20. kolovoza ove godine u Londonu.

Memorandum se temelji na zajedničkom opredjeljenju za postizanje najveće moguće sigurnosti gore spomenute utakmice i to ostvarivanjem bliske i učinkovite međunarodne suradnje nadležnih ministarstava i policijskih tijela obje države, a pokriva sljedeća područja suradnje: preventivne mjere koje poduzima policija Ujedinjenog Kraljevstva, razmjenu informacija policija Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Hrvatske, kako prije, tako i za vrijeme trajanja utakmice te ulogu izaslanstva engleske policije koje boravi u Republici Hrvatskoj u svrhu pružanja pomoći hrvatskoj policiji.

Temeljem Memoranduma i na službeni poziv Ravnateljstva policije, u Hrvatsku je 8. rujna doputovao engleski policijski tim na čelu s Stephenom Thomasom, kojeg čini 12 engleskih policijskih službenika: šest spottera (policijskih poznavatelja navijača i navijačke scene), koji će biti raspoređeni u tri grupe, dvojica službenika u odori, dva operativna koordinatora te jedan časnik za vezu.

Također, vezano uz njihovo djelovanje u Zagrebu, održan je i radni sastanak na kojem su sudjelovali engleski i hrvatski policijski službenici  zaduženi za rad s engleskim navijačima, kako bi se što kvalitetnije pripremili za zajednički angažman u provedbi mjera sigurnosti. Na konferenciji je napomenuto da su u pratnji engleskih policajaca hrvatski policajci iz Rijeke, Splita, Vinkovaca i naravno Zagreba. Riječ je o policijskim službenicima koji su u Hrvatskoj zaduženi za problematiku navijača i navijačkih izgreda, a sudjelovali su u okviru hrvatskog policijskog tima u provedbi mjera sigurnosti Europskog nogometnog prvenstva 2008. održavanog ovoga ljeta u Austriji i Švicarskoj.

U pratnji dvojice engleskih policijskih službenika u odori bit će službenici interventne policije te će njihova temeljna zadaća biti opservacija posebno frekventnih javnih mjesta gdje se očekuje ili nalazi veći broj engleskih navijača, a kako bi im jasno pokazali svoju prisutnost i budnost nad njihovim ponašanjem. Prema međunarodnoj praksi engleski policijski službenici bit će raspoređeni po mjestima gdje se očekuje najveći broj engleskih navijača, prvenstveno u užem centru Zagreba, uključujući i samu Zračnu luku Zagreb preko koje očekuju najveći broj dolazaka.

Treba naglasiti vezano uz ovu utakmicu da sve policijske uprave u Hrvatskoj poduzimaju pojačane mjere i radnje u cilju sprječavanja bilo kakvih oblika izgreda i nasilja kako između hrvatskih i engleskih navijača, tako i između pojedinih navijačkih grupacija među samim hrvatskim navijačima. Pored toga, PU zagrebačkoj je Ravnateljstvo policije uputilo odgovarajuću ispomoć u ljudstvu i tehnici iz ostalih policijskih uprava te će se za osiguranje koristiti i policijski helikopter radi što boljeg nadzora kretanja i ponašanja navijača na području Zagreba.

Naglašeno je da će pored svih navedenih aktivnosti policija za ovu utakmicu nadzirati 129 osoba koje imaju na snazi mjere zabrane nazočenja nogometnim utakmicama reprezentacije Hrvatske i/ili zabrane posjećivanja stadiona „Maksimir“.

Inače se na utakmici očekuje oko 37 tisuća gledatelja od čega oko 2 700 gostujućih engleskih navijača, od kojih će većina doputovati redovnim i charter zrakoplovnim linijama 9. i 10. rujna.

Zaključno su sudionici konferencije pozvali sve hrvatske i engleske navijače da u prijateljskom i športskom ozračju prate ovu utakmicu te bodre svoje reprezentacije na najbolji mogući način bez bilo kakvih incidenata ili izgreda. U tom smislu navijači su pozvani da na vrijeme dođu na stadion kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i problemi kod ulaska na stadion. Ulazi za gledatelje otvaraju se na stadionu Maksimir već u 18 sati.



Stranica