Prvo znanje - prometno znanje

Akcija „Djeca, prijatelji u prometu“ u policijskim upravama

S ciljem zaštite i sigurnosti najmlađih dobnih skupina – djece u prometu, a u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa i temeljem godišnjih planova rada, početkom nove školske godine sve policijske uprave u Republici Hrvatskoj intenzivno provode aktivnosti unutar akcije „Djeca, prijatelji u prometu“,  usmjerene na zaštitu djece i sprječavanje ugrožavanja njihovih života, osobito u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu. Kako smo već ranije pisali, policijski će službenici u svim policijskim upravama tijekom rujna održati niz aktivnosti u osnovnim školama kako bi djecu, ali i roditelje, upoznali s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Također, policijski službenici poduzet će i niz preventivnih mjera u prometu, posebice u zonama škola, zbog nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u školu i iz škole.

U provedbi akcije „Djeca, prijatelji u prometu“ policijske uprave surađuju i s tijelima lokalne i područne samouprave nadležnima za promet. Tako je Policijska uprava krapinsko-zagorska, u suradnji sa Županijskim savjetom za sigurnost prometa te uz financijsku pomoć Županije, gradova i općina, izradila poseban promidžbeni materijal koji će policijski službenici dijeliti učenicima. Izrađene su reflektirajuće navlake za školske torbe i savitljive narukvice, „bojanke“, plakati i leci sa sloganom: „Zaštitimo djecu u prometu“. Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska osmislila je i izradila, u suradnji s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, knjižicu „Prvo znanje – prometno znanje“ i letak „Povećajmo sigurnost djece u prometu“, a izrađeni su i reflektirajući prsluci, tzv. „trokutići“, koje je prije 8 godina osmislila Postaja prometne policije Bjelovar, a koje „prvašići“ nose u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu. U osmišljavanju promidžbenih materijala svoj doprinos dala je i PU virovitičko-podravska izradom i postavljanjem samostojećih maketa policijskih službenika u područjima osnovnih škola, a posebno u mjestima u kojima su škole smještene u blizini nepreglednih zavoja, gdje ne postoje izgrađeni nogostupi. Tijekom kolovoza 2008. godine PU osječko-baranjska izradila je dva promidžbena plakata pod nazivima „Školsko zvono, a ne zvuk sirene“ i „Roditelji, vozači, nastavnici – alarm“, čije su poruke namijenjene vozačima, odnosno, roditeljima i nastavnicima te ih direktno upozoravaju na problem vezan za početak školske godine i na povećanu nazočnost djece na cestama. Neposredno prije početka prethodne školske godine 2007./2008. idejno je osmišljen i plakat «OPREZ», također namijenjen upozorenjima vezanim za djecu u prometu.

Aktivnosti u sklopu akcije „Djeca, prijatelji u prometu“, već su tijekom kolovoza započele i na području PU karlovačke, gdje je izvršena obuka učenika sedmih i osmih razreda – pripadnika Školske prometne jedinice, koje je odredila OŠ „Vojnić“, a čiji će zadatak biti omogućiti nesmetan i siguran prijelaz djece preko obilježenih pješačkih prijelaza te ih ujedno educirati o pravilnom prelaženju preko pješačkih prijelaza. Na prvi dan škole, 1. rujna, simbolično je obilježen početak nove školske godine obilaskom naselja Vojnić učenika prvih razreda OŠ „Vojnić“ odjevenih u bijele majice s logom akcije „Djeca, prijatelji u prometu“, kako bi svim sudionicima bili prepoznatljivi kao učenici i skrenuli im pozornost na početak škole i prvo samostalno sudjelovanje prvašiča u prometu.

Tijekom mjeseca rujna u prostorima PP Vojnić bit će organizirana i izložba na kojoj će se prezentirati operativna tehnika prometne policije uz projekcije propagandnih spotova na temu sigurnosti u prometu. Djeca će imati priliku i upoznati se s radom policije i njenom ulogom u društvu.

U nizu aktivnosti koje u okviru ove akcije provode policijski službenici ističemo i akciju „Sigurno i vješto u prometu 2008.“ na području Sisačko-moslavačke policijske uprave gdje je, u suradnji s Hrvatskim autoklubom u prošlu subotu, 6. rujna, na poligonu Autokluba Sisak održano natjecanje djece prvih razreda i predškolske dobi u vožnji bicikla, romobila i koturaljki. U natjecanju je sudjelovalo 52 djece, od čega 47 učenika prvašića, a po završetku su najuspješnijima uručeni i prigodni darovi. Istoga dana akciju „Sigurno i vješto u prometu“ organizirao je, u suradnji s Hrvatskim autoklubom i Odsjek za sigurnost cestovnog prometa Postaje prometne policije PU zadarske. U akciji su sudjelovali pripadnici školske prometne jedinice mladeži, učenici prvih i drugih razreda osnovnih škola, roditelji te mnogobrojni građani. Akcija „Sigurno i vješto u prometu“ provest će se i 13. rujna u Virovitici. Policijska uprava virovitičko-podravska u suradnji s Autoklubom Virovitica organizator je ove akcije, u kojoj će se djeca moći okušati u vožnji spretnosti na biciklima, koturaljkama, romobilima i svim drugim dječjim prijevoznim sredstvima. Samo natjecanje održat će se u dvije kategorije: u prvoj će nastupiti djeca od 3 do 5 godina, a u drugoj djeca od 6 do 8 godina. Po završetku akcije svim će se natjecateljima uručiti „slatke“ nagrade, dok će u zabavnom dijelu programa okupljene svojim koreografijama zabavljati djeca iz Dječjeg vrtića „Cvrčak“ iz Virovitice i plesačice KUC-a. Naravno, pozivaju se i mame i tate, djedovi i bake te ostali da bodrenjem podrže svoje male natjecatelje, a i ovom će se prigodom iskoristiti prilika kako bi se odrasle senzibiliziralo za specifičnosti sudjelovanja u prometu naših najmlađih. Stoga će odrasli moći vidjeti prezentaciju, kojom će biti ukazano na opasnosti koje proizlaze iz nepoštivanja prometnih propisa.

U pogledu medijske promidžbe Akcije, policijski službenici PU osječko-baranjske kontinuirano od početka nove školske godine sudjeluju u raznim radijskim emisijama gdje vozače, roditelje i druge svakodnevno upozoravaju na djecu u prometu. Posebno je zapažena suradnja s lokalnim Slavonskim radijem kada je od 1. do 5. rujna 2008. godine u 7,45 sati (prvi tjedan nastave) uživo bilo javljanje ispred osnovnih škola. Jednako tako prvog dana škole, u suradnji s Gradom Osijekom, u blizini Osnovne škole Ivana Filipovića, uz nazočnost medija i zamjenice gradonačelnika, nakon razgovora s učenicima prvih razreda, provedena je akcija na taj način da je zaustavljenim vozačima, koji su se primjereno ponašali u prometu, dodijeljena simbolična nagrada.     

Naposljetku, još jednom koristimo prigodu te svim vozačima upućujemo apel da u blizini škola smanje brzinu i budu maksimalno oprezni,  kako bi se izbjegle neželjene posljedice i spasili mladi životi, budući da našim najmlađima nedostaje životnog i prometnog iskustva te ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.



Stranica