Projektom: „Biciklirajmo biciklističkom“ PU osječko-baranjska usmjerava vas na sigurniju vožnju biciklom

Uporabom bicikla ne zagađuje se zrak i ne stvara buka. Svaka vožnja biciklom znači jednu vožnju manje automobilom, čime se doprinosi i ekološkom očuvanju grada, a ujedno se nadomješta i dnevna potreba tijela za fizičkom aktivnošću.

U Osijeku je izgrađeno trideset kilometara biciklističkih staza i traka, a u cilju poboljšanja uvjeta za vožnju biciklom, do kraja ove godine bit će izgrađeno još pet kilometara biciklističke staze.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, šezdeset posto odraslog stanovništva kreće se manje nego li je potrebno za očuvanje zdravlja i sprečavanje cijelog niza bolest.

Međutim, provedena istraživanja i dobiveni rezultati upozoravaju na činjenicu da biciklisti, ali i ostali sudionici u prometu, podcjenjuju rizike na cesti, što može dovesti do tragičnih posljedica.

Odsjek za prevenciju PU osječko – baranjske, u suradnji sa Postajom prometne policije Osijek te I i II Policijskom postajom Osijek od 18. srpnja do 4. studenog provodi projekt „Biciklirajmo biciklističkom“. Ciljevi projekta su smanjenje broja prometnih nesreća, posebno onih sa najtežim posljedicama, poticanje biciklista da sami pridonesu poboljšanju vlastite sigurnosti kroz poznavanje i poštivanje prometnih propisa, stvaranje partnerskog odnosa na relaciji pješaci, biciklisti – policijski službenici, edukacija biciklista i pješaka o njihovom sigurnom ponašanju kao sudionika u prometu te stvaranje većeg osjećaja sigurnosti građana.

Projekt će se provoditi na području Grada Osijeka, a policajci će osobito usmjeravati pozornost na prekršaje vezane za kretanje biciklista poput upravljanja biciklom van biciklističke staze, skidanje istodobno obje ruke s upravljača, ugrožavanje drugih sudionika u prometu, upravljanje bez kacige i slično, kao i suzbijanje grubog kršenja prometne discipline (bezobzirno ponašanje sudionika u prometu).



Pisane vijesti