Ove godine osamdesetero djece prošlo edukaciju za vozača bicikla

Već deset godina zaredom, kroz ljetnu školu za osposobljavanje djece za sigurnu vožnju biciklom na cesti, koju organizira Postaja prometne policije Varaždin   prošlo je gotovo osamstotinjak djece. Radi što uspješnijeg postizanja cilja, u program edukacije uključeni su i predstavnici Auto kluba „Varteks“ Varaždin, koji  uz stručnu pomoć, izdaju i obrasce „Potvrde o položenom vozačkom ispitu za vožnju biciklom“ te osiguravaju vrijedne nagrade za najbolje polaznike.

Tako je i ove godine, krajem mjeseca svibnja, putem medija upućen poziv roditeljima i djeci u dobi od 9 do 14 godina za upis u jednotjednu školu. Nastava se održavala u dva termina i to od 27. lipnja do 2. srpnja, te od 4. do 9. srpnja. Kao i svih prethodnih godina škola je bila besplatna, a jedini je uvjet bio pristanak roditelja. Osim djece s područja grada Varaždina, školu su upisala i djeca  iz  Šemovca, Vrtlinovca, Turčina i drugih okolnih mjesta, te iz grada Zagreba. U prvoj grupi školu je pohađalo  46, a u drugoj 34 polaznika. 

Prva tri dana škole održavana su teorijska predavanja kroz koja su djeca upoznata s prometnim znakovima, pravilima prednosti prolaska na raskrižju, pravilnom uključivanju u promet, skretanju i sl. Uz navedeno, škola ima za cilj i promicanje kulturnog ponašanja u prometu, kako bi se izbjegle i smanjile mogućnosti neželjenih posljedica u prometu.

I ove je godine djeci najzanimljiviji dan bio četvrtak.  Naime, tog se dana polaže ispit. U prvom dijelu rješava se test iz poznavanja prometnih pravila i prometnih znakova. Dosad niti jedno dijete nije sakupilo više od dozvoljenog broja negativnih bodova na teoretskom ispitu. Ovi podaci govore da su djeca u školu došla s dobrim predznanjem.

Praktični dio  ispita provodio se u petak, a sastojao se od savladavanja prepreka na poligonu. Tu baš nije išlo tako glatko, tako da svaki mladi vozač bicikla nije uspio sve zadane elemente, kao što su vožnja po dasci, slalom, skretanje, zaustavljanje, svladati iz prvog pokušaja i bez pogreške. No, uz potporu i malu pomoć policijskih službenika, prisutnih roditelja, djelatnika Auto kluba, a prije svega, drugih polaznika, svi su na kraju uspješno savladali sve prepreke.

Najsvečaniji dio ljetne škole i ovog je puta bila podjela „Potvrda o položenom vozačkom ispitu za vožnju biciklom“. Kako je tom prilikom naglasio Davor Bezak, policijski službenik za prometnu preventivu, djeca su  stekla određeno znanje za sigurnije upravljanje biciklom  te vjeruje da će stečeno znanje iz učionice i poligona  primijeniti u svakodnevnim prometnim situacijama na cesti. Na kraju su najuspješniji polaznici ljetne škole i to Ana Vuković, Tomislav Smetiško i Antonio Rajner, nagrađeni zaštitnim kacigama. Zadovoljstvo svih polaznika, ali i njihovih roditelja potvrdilo je i ovaj put da se ovom školom ostvaruju  planovi koji imaju za cilj podizanje prometne kulture i znanja na jednu višu razinu.



Pisane vijesti