Pohvale njemačkih i engleskih partnera hrvatskoj policiji

Zagrebačke glavne ulice i trgove, prilaze stadionu Maksimir, sam stadion kako pred kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. nacionalnih vrsta Hrvatske i Engleske tako i za njezina odigravanja, dakle doslovce sve navijačke putove, mjesta susreta i navijanja osiguravalo je u srijedu, 10. rujna i gotovo tisuću policijskih službenika pripadnika Interventne policije iz cijele Hrvatske. Tim povodom u sklopu EU projekta međunarodne suradnje u dvodnevnom radnom posjetu Zapovjedništvu interventne policije kako bi pratili rad naše Interventne policije na osiguranju nogometne utakmice višeg rizika boravili su njihovi njemački partneri Wolfgang Kanngieser, zamjenik zapovjednika Odjela interventne policije u Hannoveru te Lothar Lichtenstein, zapovjednik Ekipe za posebne zadaće. U pratnji zapovjednika Interventne policije Zdravka Modrušana, obišli su i vidjeli na djelu svoje kolege hrvatske interventne policajce. Tom prigodom Kanngiser je izjavo kako je vrlo zadovoljan radom i djelovanjem hrvatske interventne policije, naglasivši kako surađuju već od veljače ove godine te da nakon svega viđenog može zaključiti kako je hrvatska Interventna policija dobro djejujuća, funkcionirajuća te da izvršava svoje zadaće na visokoj međunarodnoj i europskoj razini. Dodao je i kako je odnos njihove njemačke Interventne policije iz Hannovera i hrvatske Interventne policije partnerski, obzirom da doista dobro surađuju, razmjenjuju iskustva, jer imaju mnogo zajedničkog u radu, osim što im se navijači koje prate na utakmicama razlikuju po navijačkim bojama. Kanngiser je pohvalio i sudjelovanje policijskih službenika naše Interventne policije na osiguranju EURA 2008. u Austriji, kao i njihov posjet ove godine Hannoveru, istaknuvši kako je to znak otvorenosti hrvatske policije te posebice istaknuo gostoljubivost i srdačnost svojih hrvatskih domaćina i partnera.

Da su interventni policajci dobro odradili posao dokazuje nam i to da se i sam planetarno slavan engleski  nogometaš David Beckham rado slikao s pripadnicima Interventne jedinice iz PU dubrovačko-neretvanske.

I voditelj engleske policijske delegacije Stephen Thomas kaže kako su razlog dolaska dvanaestorice engleskih policajaca u Hrvatsku problemi koje su prije dvije godine imali engleski navijači u Hrvatskoj. Vladi Velike Britanije izuzetno je važna reputacija navijača u inozemstvu pa je stoga engleska policija navijačima dužna pružiti svaku pomoć i podršku, u bilo koju zemlju putovali. S hrvatskom policijom usko surađujemo, a ja sam najviše surađivao s vašim kolegom Draženom Maykom koji je vođa vaše delegacije, istaknuo je Thomas.
 - Što se tiče suradnje, moram napomenuti kako ovaj posao radim puno godina te da sam bio u svim europskim zemljama, ali suradnja nije nigdje tako dobra kao u Hrvatskoj. Ne znam zašto je to tako, no čini mi se da se naši i vaši navijači dosta slično ponašaju, a i načini rada naših policija su gotovo istovjetni, iako dolazimo sa različitih strana Europe. Thomas kaže kako je posebno iznenađen hrvatskom policijom pri razmjeni i prikupljanju podataka o navijačima te sustavom i načinom rada naših spotera . Zbog toga je, kaže on, engleskim spoterima bilo vrlo lako raditi s hrvatskim kolegama te dodaje kako su imali slučajeva da u nekim zemlja ljudi nemaju pojma o tom poslu.

Thomas sličnost engleske s hrvatskom policijom vidi i u zabranama prisustvovanja nogometnim utakmicama navijačima koji ne zaslužuju pratiti susrete nogometnih vrsta. - Na sinoćnjoj utakmici prikupljali smo podatke i dokaze o ponašanju naših navijača u Hrvatskoj. Legitimirali smo ih, snimali i fotografirali pa će tako oni koji su sinoć pjevali uvrjedljive pjesme na račun njemačkih navijača, vrijeđali hrvatske građane i bili u alkoholiziranom stanju, povratkom u Englesku dobiti zabrane odlaska na nogometne utakmice. Kod nas u Engleskoj već ima tri tisuće tako evidentiranih navijača koji, dok igra engleska reprezentacija, moraju predati svoje putne dokumente i ne smiju napustiti zemlju. Takovim mjerama nastojimo iskorijeniti huliganizam i sve ono loše što se povezivalo s engleskim navijačima - kaže Stephen Thomas.



Stranica