Potpisivanje Upute o suradnji policije i carine

Danas je u prostorijama Ravnateljstva policije održan radni sastanak na kojem se pristupilo potpisivanju Uputa o suradnji policije i carine između glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića i državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave Hrvoja Čovića. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ravnateljstava policije i Carinske uprave.

Danas je u prostorijama Ravnateljstva policije održan radni sastanak na kojem se pristupilo potpisivanju Upute o suradnji policije i carine između glavnog ravnatelja policije Olivera Grbića i državnog tajnika i ravnatelja Carinske uprave Hrvoja Čovića. Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ravnateljstava policije i Carinske uprave.

Uputom o suradnji Ravnateljstvo policije i Carinska uprava izražavaju spremnost za suradnju i pružanje međusobne stručne pomoći u svom djelokrugu rada na području razmjene informacija i podataka, postupanju policijskih i ovlaštenih carinskih službenika u otkrivanju kaznenih djela i prekršaja, edukativnim aktivnostima i zajedničkom informiranju javnosti u cilju usklađivanja rada i učinkovitosti na sprečavanju, suzbijanju i otkrivanju svih oblika nezakonitih radnji.

U okviru radnog sastanka, na samom početku ravnatelj policije Oliver Grbić izrazio je zadovoljstvo današnjim pristupanjem u potpisivanju Upute o suradnji policije i carine, ali se je osvrnuo  i na kratak pregled dosadašnje Upute o suradnji policije i carine iz 2003. godine. Istaknuo je kako ona nije bila u svom sadržaju u potpunosti provediva iz razloga, jer je u međuvremenu stupio na snagu novi Carinski zakon i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Naglasio je kako smatra da će se današnjim potpisivanjem Upute o suradnji policije i carine sigurno razriješiti dileme, i dati okvir u olakšanju rada na terenu te pridonijeti kvalitetnom  ponašanju policijskih i carinskih službenika. Izrazio je potrebu za  afirmacijom  pozitivnog radnog odnosa između carine i policije. Također je rekao, da policijski i carinski službenici trebaju biti ravnopravni partneri na terenu.

Mr.sc. Hrvoje Čović, državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave pohvalio je carinske i policijske službenike te je istaknuo kako zajedničkim radom i doprinosom tima stručnjaka je dobiven dokument odnosno akt koji je primjenjiv na terenu u cilju određivanja međusobne suradnje i koordiniranog djelovanja policijskih i carinskih službenika. Naglasio je kako novom Uputom neće biti nesporazumnih situacija na terenu.

Nikola Milina, načelnik Uprave za granicu MUP-a, dodao o je kako su glavna težišta u Uputi na modalitetima razmjena informacija i podataka, dajući naglasak na učinkovitosti i sustavnom rješavanju antikorupcijskih mjera.

Obje strane izrazile su želju da se dosadašnja suradnja, koja se razvijala na visokoj razini, nastavi jednakim intenzitetom.



Pisane vijesti