Izraelski ministar javne sigurnosti posjetio MUP RH

Oba su ministra današnji sastanak okarakterizirala kao nastavak izvanrednih ostvarenih veza među državama i ministarstvima, zahvalila si na obostranoj značajnoj podršci, no bez obzira na to zaključila da jedni od drugih ipak imamo još mnogo učiti. 

Danas je u službenom posjetu Ministarstvu unutarnjih poslova RH boravio Yitzhak Aharonovitch, izraelski ministar javne sigurnosti, u čijoj su pratnji bili i Nj.E. Yosef Amrani, veleposlanik Države Izrael u Zagrebu, Udi Salvi, šef Kabineta ministra, Gila Gaziel, zamjenica Ureda za ljudske resurse i Amit Bar Ilan, policijski ataše. U sklopu ovog posjeta, domaćin susreta Tomislav Karamarko održao je sastanak sa izraelskim izaslanstvom, a u pratnji hrvatskog ministra unutarnjih poslova bili su i Filip Dragović, ravnatelj Uprave za europske integracije i međunarodne odnose, Dražen Vitez, zamjenik glavnog ravnatelja policije, Dubravko Novak, tajnik Kabineta ministra i Damir Trut, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Prije dvije godine, u Jeruzalemu se potpisivanjem Ugovora o suradnji u borbi protiv kriminala između vlada naših država, potvrdilo da je i odnos dvaju ministarstava na visokoj razini – uvodno je rekao ministar Karamarko, dodavši da ga izuzetno veseli što Ugovor nije samo mrtvo slovo na papiru, već uistinu predstavlja temelj dobre suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala, trgovine drogama, terorizma. Upravo iz tog razloga, oba su ministra današnji sastanak okarakterizirala kao nastavak  i osnaživanje izvanrednih ostvarenih veza među državama i ministarstvima, zahvalila si na obostranoj značajnoj podršci, no bez obzira na to zaključila da jedni od drugih ipak imamo još mnogo učiti. Stoga su glavne teme današnjeg sastanka bile osnivanje zajedničkih ekspertnih timova sa čime će se započeti što prije, te vatrogastvo i zaštita svjedoka, čiji su način funkcioniranja članovi hrvatskog izaslanstva po liniji rada ukratko prezentirali izraelskim kolegama.

Mjesta za produbljivanje suradnje uvijek postoji – kazao je ministar Aharonovitch i predložio organiziranje ekspertnih timova koji će po područjima rada, kao što su primjerice kriminal, terorizam, trgovanje ljudima, odrediti prioritete, učinkovito razmijeniti iskustva i znanja, ostvariti kvalitetne kontakte i izraditi planove rada. Jedno od takvih područja, u vezi kojeg bi bilo korisno, s obzirom na ljetnu sezonu, iskustva razmijeniti što prije je i vatrogastvo. Možda jer je Hrvatska u prosincu prošle godine poslala dvije zrakoplovne posade kao pomoć Izraelu u gašenju katastrofalnog požara šuma na brdu Carmel kod Haife, izraelski je ministar pokazao velik interes za organizaciju vatrogastva kod nas. Ravnatelj Damir Trut je stoga prisutnima pojasnio ustroj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, u sklopu koje djeluje i vatrogastvo, koje u Hrvatskoj ima tradiciju dugu 140 godina. Osim detaljnijeg zanimanja za našu vatrogasnu zračnu flotu, i organizaciju vatrogastva od lokalne pa do državne razine (dobrovoljna vatrogasna društva i javne vatrogasne postrojbe), interes je pobudio i način rada u ljetnoj sezoni, kada svi vatrogasci u Hrvatskoj funkcioniraju kao jedna postrojba i, temeljem analiza požarne opasnosti, preventivno iz kontinentalnog dijela zemlje dolaze u mjesta u priobalju, gdje je mogućnost požara najveća. Nakon prezentacije, ministar Aharonovitch je pojasnio da je u Izraelu do prije nekoliko mjeseci, kada se prešlo na centralno zapovjedništvo, vatrogastvo bilo organizirano po gradovima, te je i najavio skorašnji dolazak izraelskog predstavnika, kako bi proučio naš, prema njegovim riječima, vrlo interesantan način organizacije i provedbe u ovom području rada.

Ništa manje interesa nije pobudila niti iduća tema budući je hrvatski Odjel za zaštitu svjedoka, koji je pri Upravi kriminalističke policije MUP-a ustrojen 2004. godine, EUROPOL prepoznao i preporučio kao model za zaštitu svjedoka kakav bi u potpunosti (ustroj i organizacija rada) trebale primjenjivati male zemlje, a posebno zemlje iz regije. S obzirom da je kod njih sustav zaštite svjedoka mlad dvije godine, i izraelska je strana zaštitu svjedoka prepoznala kao područje u kojem im MUP RH može pružiti konkretnu i kvalitetnu pomoć. U tom kontekstu, već su, počevši sa prošlom godinom, realizirani posjeti Hrvatskoj, odnosno Izraelu. O ovom području rada, članovima izraelskog izaslanstva na sastanku je govorio Dražen Vitez, koji je istaknuo kako je predstavnike MUP-a RH tijekom boravka u Izraelu oduševila želja i volja, odnosno spremnost izraelskih kolega da uče od nas. Zamjenik Vitez dotaknuo se i odlične suradnje sa izraelskim veleposlanstvom, te pojasnio način suradnje i u drugim domenama rada policije.

Na sastanku je bilo riječi i o suradnji hrvatske policije s Ministarstvom pravosuđa i o policijskom obrazovnom sustavu u obje zemlje, a ministar Karamarko je upoznao prisutne i sa, kako je rekao, specifičnim aspektom rada hrvatske policije, odnosno projektom „Sigurna turistička sezona“. Pozitivne reakcije niti ovdje nisu izostale, te je zaključeno kako bi ostvarenje suradnje na tom području također trebala biti tema zajedničkih ekspertnih timova. Na samom kraju sastanka izraelski je ministar hrvatskoj strani predočio njihovu uspješnu suradnju sa građanima, koja se ostvaruje kroz nekoliko projekata. Građanstvo se može dobrovoljno javiti i pomagati policiji u radu, na primjer kod kontrole prometa ili čak u detektivskom poslu. Drugi projekt je projekt protiv nasilja, u koji se građani također uključuju na dobrovoljnoj bazi i svojim sudjelovanjem sugrađanima pružaju osjećaj veće sigurnosti. U gradovima u kojima se ovaj projekt provodi vandalizam je smanjen od 20 do 40 posto, a postoji i tzv. gradska policija, projekt u sklopu kojeg građani pružaju potporu policiji, nemaju ovlasti izvan gradova unutar kojih djeluju, postavlja ih gradonačelnik, a bave se problemima vezanim uz kvalitetu života, koje s obzirom da je riječ o gradovima u kojima i sami žive, lako prepoznaju i rješavaju.   

Izuzetno sam zadovoljan načinom na koji je ovaj sastanak vođen, konkretno i operativno. Rekao bih da sa sastanka izlazimo sa novim zadaćama, što me veseli, jer mislim da time radimo iskorak u suradnji – zaključne su riječi ministra Karamarka.



Pisane vijesti