Pomorska policija provela akciju ''Sigurnost na moru''

Cilj akcije je bio zaštita kupača od nesavjesnih voditelja brodica, glisera i vodenih skutera koji glisiraju na udaljenosti manjoj od dozvoljene (300 metara). 
 

Foto: PU istarska  

Pomorska policija Policijske uprave istarske tijekom proteklog vikenda od 15 do 20 sati, na cjelokupnom akvatoriju Istarske županije provela je akciju ''Sigurnost na moru''. Cilj akcije je bio zaštita kupača od nesavjesnih voditelja brodica, glisera i vodenih skutera koji glisiraju na udaljenosti manjoj od dozvoljene (300 metara).  

Tijekom trajanja pojačanih aktivnosti, kontrolirano je 31 plovilo, a utvrđena su ukupno 22 prekršaja s 20 počinitelja, i to jedan hrvatski državljanin te 19 stranaca: osam državljana Nizozemske, pet državljana Njemačke, tri državljana Austrije, dva državljana Slovenije i državljanin Italije.

Od ukupnog broja prekršaja, u čak 17 slučajeva radilo se o glisiranju na udaljenosti manjoj od 300 metara, dok je kod dvije osobe utvrđeno da nemaju vinjete za plovila, dvije osobe nisu imale isprave plovila kod sebe, a utvrđen je i jedan prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu.

Navedeni prekršaj iz Zakona o morskom ribarstvu  počinio je hrvatski državljanin koji je zatečen u Medulinskom zaljevu, kako na plovilo diže iz mora parangale za ribu. Kontrolom je utvrđeno da je imao tri parangala sa ukupno 150 udica, dok je Pravilnikom o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru, dozvoljeno koristiti jedan ili više parangala sa ukupno do 100 udica, uz posjedovanje posebne dozvole za ribolov pridnenim parangalom.

Svim počiniteljima prekršaja izdani su prekršajni nalozi s odgovarajućim novčanim kaznama, s nadom da će represivno djelovanje prema njima, djelovati preventivno prema ostalim sudionicima u pomorskom prometu.



Pisane vijesti