Oni su dokaz da za mir i slobodu treba živjeti, ali i trpjeti

Slika topvijesti/godina2010/rujan/spomen obilježje karlovac/spomen-obiljezje-_300_200.jpg
Foto: MUP RH
 
U povodu Dana policije izaslanik ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka, glavni ravnatelj policije Oliver Grbić otkrio je danas, 27. rujna, u zgradi PU karlovačke spomen obilježje podignuto u čast četrdeset i četvorice poginulih i dvojice nestalih hrvatskih redarstvenika, policajaca s područja Županije karlovačke i Ogulina tijekom Domovinskoga rata. Tim povodom održana prigodna svečanost okupila je osim članova obitelji poginulih i nestalih redarstvenika,  državne tajnike MUP-a i MOBMS-a Vladimira Fabera, Miljenka Radnića i Zorana Komara, zapovjednika Kopnene vojske OS RH Mladena Kruljca, predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Josipa Klema i predsjednicu Udruge roditelja poginulih branitelja u Domovinskome ratu Županije karlovačke Mariju Pavičić kao i predstavnike gradskih i županijskih vlasti karlovačke županije te brojne dužnosnike i djelatnike Ravnateljstva policije i PU karlovačke.
 
Obraćajući se tom prigodom okupljenima, u svom govoru glavni ravnatelj policije Grbić je, ističući nemjerljiv doprinos hrvatske policije u stvaranju i obrani hrvatske države od nesmiljenog agresora početkom devedesetih kojeg je posebice osjetio i ovaj karlovački kraj te istaknuo: „Mi pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova odajući počast i ovim našim poginulim redarstvenicima u Domovinskome ratu ovdje u Karlovcu s pravom ističemo povijesnu činjenicu kako su u obranu naše zemlje prve organizirano krenule tada snage MUP-a, kako su se upravo iz snaga MUP-a tih ratnih devedesetih stvorile i razvile Oružane snage RH, pobjednička hrvatska vojska. Doprinos MUP-a, njegovih postrojbi nemjerljiv je u ostvarivanju naše pobjede u svim bitkama s daleko nadmoćnijim neprijateljem tijekom cijeloga Domovinskoga rata. I imena svih 46 na ovoj spomen ploči hrvatskih vitezova, pripadnika PU karlovačke ostat će trajno upisana u hrvatsku tešku i bremenitu povijest borbe za neovisnu Hrvatsku.
Stradanje ovih ponajboljih hrvatskih sinova ovoga kraja, kao i svih znanih i neznanih hrvatskih branitelja nikada ne smijemo zaboraviti. Oni su trajni zalog i opomena svima nama koji danas živimo u demokratskoj suverenoj hrvatskoj državi, a koje zasigurno ne bi bilo bez njihove žrtve. Oni su dokaz kako za ideale dobra, mira, slobode pojedinca i naroda treba živjeti, ali i trpjeti.“
Zoran Komar, državni tajnik MOBMS-a, pozdravljajući okupljene u ime ministra MOBS-a Tomislava Ivića istaknuo je spremnost na žrtvu po cijenu vlastitog života za Domovinu poginulih karlovačkih redarstvenika te dodao: „ Ne treba ovdje u Karlovcu govoriti koliko je Domovinski rat bio strašan i žestok Karlovac to, na žalost,  jako dobro zna i pamti.“ Govoreći o tome koji je motiv vodio te mladiće u obranu Domovine Komar  je naglasio kako je to bez ikakve dvojbe bilo domoljublje, hrabrost, ali i poštenje. Jer, kazao je među inim: „U obranu Domovine nisu išli samo najhrabriji, nego najpošteniji, najbolji sinovi hrvatskoga naroda. Zato što je Domovina tada bila izložena silnoj nepravdi, najosjetljiviji na tu nepravdu su bili najpošteniji njezini sinovi. Mi smo u Domovinskome ratu pobijedili, to je trajna vrijednost. Domoljublje, hrabrost i poštenje nisu ništa manje značajni i vrijedni ni i u današnjem trenutku. Priroda policijskog posla jest da traži hrabre i odlučne, ali i poštene djelatnike. Zato je ovaj spomen barem dvostruko vrijedan: kao trajni spomen Domovinskome ratu, ali i kao trajni memento svim mladim, budućim naraštajima naših hrvatskih policajaca kako se odnositi prema Domovini, kako se odnositi prema vlastitome radu.“
 
U ime domaćina, najzaslužnijih za podizanje spomen obilježja, nazočnima su se obratili i Dražen Perković ispred Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata te načelnik PU karlovačke Josip Čelić.
Pozdravljajući okupljene, a odajući počast poginulim i nestalim redarstvenicima u Domovinskome ratu s područja svoje policijske uprave Čelić je istaknuo kako je hrvatska policija bila odlučan odgovor hrvatske države i hrvatske demokracije agresivnoj politici neprijatelja tako pokazujući zrelost i sposobnost u stvaranju i obrani naše države te nastavio: „ Policajci su bili prve žrtve agresije na Hrvatsku i postali simbol pravednog Domovinskog rata kojeg je Hrvatska vodila. S ponosom se trebamo prisjetiti činjenice da su se početkom devedesetih godina iz snaga MUP-a razvile hrvatske oružane snage i pobjednička vojska u Domovinskom ratu.“ Spomenuo je kako su stradavanje i žrtve policajaca u Domovinskome ratu svima nama koji danas živimo trajni zalog i opomena, jer da nije bilo njihove žrtve, ne bi bilo niti današnje neovisne i demokratske Hrvatske.
Marija Pavičić je, zahvaljujući svima zaslužnima za podizanje ove spomen ploče, rekla kako bi roditelji poginulih branitelja trebali biti u svim sponama grada Karlovca i društva, a ne da se jednostavno zaboravljaju i stavljaju na margine, što njezina udruga svakako ne će dozvoliti.
Spomen obilježje kojim dominiraju fotografije i imenima poginulih redarstvenika PU karlovačke tijekom Domovinskoga rata blagoslovilo je vlč. Andrija Markač, dok je glavni ravnatelj policije Oliver Grbić s visokim izaslanstvom MUP-a odajući počast poginulima i nestalima ispred spomen obilježja položio vijenac i zapalio svijeće.
 
 


Pisane vijesti