U Hrvatsku preseljena četvrta skupina izbjeglica iz Turske

Foto: IOM Zagreb

Republika Hrvatska nastavlja s kontroliranim upravljanjem migracijama kroz program preseljenja te s ostalim članicama Europske unije uspostavlja zaštitni mehanizam čiji je primarni cilj zaštititi ljudske živote i izbjeći neželjene situacije koje su se ranije događale u pokušajima prelaska nezakonitih migranata preko Sredozemnog mora.

Jučer, 10. srpnja 2018. godine je u Međunarodnu zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu pristigla i četvrta skupina osoba preseljenih iz Turske.

Radi se o 5 sirijskih obitelji odnosno 24 državljana Sirijske Arapske Republike, među kojima je 11 maloljetne djece. Za dvije obitelji dodatni motiv za početak novog života u Republici Hrvatskoj jesu upravo obitelji koje su došle ranije kroz program premještanja ili preseljenja te već žive u Republici Hrvatskoj.

Podsjećamo kako je prva skupina od 40 osoba prihvaćena 28. studenog prošle godine, druga skupina od 36 osoba prihvaćena je 25. i 26. siječnja 2018. godine, treća skupina (jedna peteročlana obitelj) prihvaćena je 10. travnja te je u Republiku Hrvatsku s jučerašnjim danom iz Turske preseljeno ukupno 105 osoba.

Kao i u prethodnim dolascima i ove su sirijske obitelji već prošle kulturnu orijentaciju u Turskoj te će odmah započeti s procesom integracije u hrvatsko društvo. Prvo će se smjestiti u Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini te ostvarivati sva prava kao i ostali tražitelji međunarodne zaštite. Nakon toga će im biti osiguran trajniji individualni smještaj, kao i za prethodno preseljene osobe kojima je osiguran na području gradova Zadar, Slavonski Brod, Zaprešić i Zagreb, osim za jednu obitelj za koju je u tijeku pronalazak adekvatnog trajnijeg individualnog smještaja.

Zbrinjavanje novopristiglih osoba Republika Hrvatska provodi temeljem sudjelovanja u europskom programu premještaja i preseljenja državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva koje ispunjavaju uvjete za odobrenje međunarodne zaštite sukladno zaključcima Europskog vijeća.

Radi se o dobrovoljnom procesu te su ove osobe odnosno obitelji odabrale upravo Hrvatsku kao zemlju konačne destinacije u kojoj žele živjeti.

Djelatnici hrvatskog ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM), provedbeni su partner MUP-a RH na projektu preseljenja te će odmah po dolasku  preseljenih osoba započeti s aktivnostima koje uključuju integraciju u hrvatsko društvo.

Podsjećamo da preseljenje državljana trećih zemalja ili osoba bez državljanstva omogućava izbjeglicama i raseljenim osobama kojima je potrebna međunarodna zaštita, zakonito i sigurno preseljenje u sigurne zemlje te osigurala potrebna zaštita.

Uz to, preseljenje je alat međunarodne solidarnosti i dijeljenja odgovornosti s trećim zemljama u koje je ili unutar kojih je raseljen velik broj osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita, te alat za upravljanje migracijama i krizama, smanjivanje nezakonitih migracija i sprječavanja krijumčarenja kojima su izbjeglice često izložene.

Preseljenje (eng. resettlement) je instrument međunarodne zaštite kojim se omogućava odabir i transfer određenog broja osoba pod međunarodnom zaštitom iz zemlje u kojoj su inicijalno zatražili međunarodnu zaštitu u neku treću zemlju, koja će ih u istom statusu primiti te im sukladno tome odobriti boravak. To znači preseljenje osoba pod međunarodnom zaštitom iz države koja nije država članica (Turska) u neku od država članica.

Premještanje (eng. relocation) je preuzimanje tražitelja međunarodne zaštite s teritorija države članice EU koja se, na osnovi Poglavlja III. Uredbe (EU) br. 604/2013, smatra državom odgovornom za postupak razmatranja zahtjeva za odobrenje međunarodne zaštite od strane države u kojoj će ovaj postupak biti proveden, sukladno Odluci Vijeća o uvođenju privremenih mjera u području međunarodne zaštite u korist Italije i Grčke iz rujna 2015. godine.



Pisane vijesti