Svečano obilježena 15. obljetnica Oružanih snaga Republike Hrvatske

Slika topvijesti/specij.jpg, stadion.jpg

U nedjelju 28.

U nedjelju 28. svibnja 2006. godine svečano je obilježena 15. obljetnica Oružanih snaga Republike Hrvatske. Središnja svečanost održana je na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici, gdje se prije 15 godina prvi put postrojio tadašnji Zbor narodne garde.

Svečanost je započela počasnim plotunima topničke bitnice hrvatske vojske i ulaskom ešalona ratnih zastava postrojbi Oružanih snaga, a nakon toga su se, pred najvišim državnim dužnosnicima, postrojili ešaloni Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice, Ministarstva unutarnjih poslova, gardijskih brigada, te dva ešalona pripadnika ratnih postrojbi Oružanih snaga RH.

"Pripadnici svih ustrojbenih cjelina Ministarstva unutarnjih poslova, potpunim i bezrezervnim angažmanom u borbenim i neborbenim operacijama tijekom Domovinskog rata, dali su nemjerljiv doprinos konačnoj pobjedi. Njihova je zadaća bila i uspostava ustavno-pravnog poretka i civilne vlasti na novo oslobođenim područjima nakon vojnih djelovanja. Pripadnici policije stvarali su preduvjete funkcioniranja pravnog sustava hrvatske vlasti na cjelokupnom državnom teritoriju. Jedna od najvažnijih zadaća koja je pred njih stavljena bila je normalizacija života i povratak prognanika u svoje domove, a tu su zadaću u potpunosti izvršili."

Tim riječima popraćen je izlazak dva ešalona, sastavljena od pripadnika temeljne, interventne i specijalne policije MUP-a RH, predvođena zapovjednikom interventne policije, Damirom Komljenovićem i zapovjednikom specijalne policije, Ivanom Smoljom.

Tijekom Domovinskog rata, počevši od prvih sukoba sa srpsko-četničkim snagama i od otvorenog rata sa JNA 1991. godine, preko vojno-redarstvenih operacija "Medački džep", "Maslenica", pa do završnih operacija "Bljesak" i "Oluja", specijalna policija bila je jedna od udarnih snaga na pravcima svog djelovanja. Probijajući prve linije bojišnice tijekom Domovinskog rata, 711 pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova (od toga 146 pripadnika specijalne policije) položilo je svoje živote za stvaranje neovisne i samostalne Republike Hrvatske; 3586 pripadnika je ranjeno, a 44 se vodi nestalima - istaknuto je na svečanosti, a ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, obraćajući se okupljenim uzvanicima izrazio je poštovanje i zahvalnost svim hrvatskim policajcima i vojnicima koji su u Domovinskom ratu položili živote na Oltar domovine.

Nakon središnje svečanosti na stadionu NK Zagreb, proslava se nastavila na ŠRC Jarunu, gdje je nakon cjelodnevnog predstavljanja taktičko - tehničkog zbora opreme i naoružanja OSRH i MUP-a, izveden prigodno letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, te pokazna vježba pripadnika Bojne za specijalna djelovanja.

Stranica