Na Lošinju završen tečaj ronjenja u Ronilačkom centru MUP-a

Slika topvijesti/RONIOC22.jpg

U Ronilačkom centru MUP-a završen je ovih dana tečaj dubinskog i sigurnosnog ronjenja za pripadnike interventne policije kojima se pridružio i tim interventnih policajaca iz Njemačke.

U Ronilačkom centru MUP-a završen je ovih dana tečaj dubinskog i sigurnosnog ronjenja za pripadnike interventne policije kojima se pridružio i tim interventnih policajaca iz Njemačke. Program ronjenja sa njemačkim kolegama provodio se u mješovitoj grupi, tako da su uz šest njemačkih bila i četiri ronioca interventne policije iz PU Koprivničko-Križevačke. Svi su iskusni ronioci, a u tjedan dana koliko je tečaj trajao, uvježbavali su tehnike ronjenja, u dubinama preko 40 metara trenirala se podvodna navigacija, pretraga dna, ronjenje u otežanim uvjetima te ronjenje na plinske mješavine. Njemački ronioci su od naših kolega učili upotrebu ronilačkog računala dok su neki po prvi puta sami pripremali opremu za ronjenje.

Zdravstvenoj skrbi posvećena je velika pažnja. Kod svakog uranjanja i izranjanja ronioci su prošli kraći liječnički pregled, a tijekom ronjenja na brodu je bio liječnik. U slučaju težih ozljeda spreman je bio brzi prijevoz do Pulske bolnice gdje je na raspolaganju sva medicinska skrb i hiperbarična komora. Voditelj tečaja dr. Josip Mihaljević, licencirani liječnik podvodne i hiperbarične medicinei zapovjednik ronioca interventne policije RH zadovoljan je provedbom, a uspjeli su napraviti sve planirane treninge unatoč vremenskim prilikama koje im nisu išle na ruku. Uz dr. Mihaljevića, na tečaju je bio angažiran instruktor ronjenja MUP-a, Damir Banković (Ronilački centar MUP-a na Lošinju) i pripadnik interventne policije, Darko Mutak, kao prevoditelj (PU Krapinsko-Zagorska). Tijekom rujna ove godine planira se dubinsko i sigurnosno ronjenje za još dva ronilačka tima interventne policije iz Njemačke.

Njemački instruktor ronjenja, Eberhardt Tautenberg, izjavio je kako su od hrvatskih instruktora dosta naučili, te kako su smještaj, treninzi i zdravstvena skrb bili odlični. "Mnoge moje kolege dolazak u ovaj Centar smatraju nagradom i odmorom, no oko petnaest dubinskih ronjenja u jednom tjednu koje ovdje napravimo daleko je od odmora", rekao je instruktor ronjenja, koji već peti puta vodi timove njemačkih ronioca.

Stranica