OTVORENO PRIHVATILIŠTE ZA TRAŽITELJE AZILA U KUTINI

Slika topvijesti/Kutina_web.JPG

Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, koje je s radom započelo početkom lipnja, jučer 27.

Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini, koje je s radom započelo početkom lipnja, jučer 27. lipnja 2006. je i službeno otvoreno. Tražitelji azila će u Prihvatilištu u Kutini biti smješteni do 31. prosinca 2008. godine, a poslije tog datuma, planira se otvoriti trajna lokacija za prihvat i smještaj tražitelja azila na području Zagrebačke županije, koja bi svojim kapacitetima i standardima zadovoljavala potrebe Hrvatske kao članice Europske Unije.
Svečanom otvorenju Prihvatilišta nazočili su predstavnici državnih i lokalnih vlasti, međunarodnih i domaćih organizacija, nevladinih udruga, te predstavnici vjerskih zajednica.
Prihvatilište je otvorio državni tajnik MUP-a g. Ivica Buconjić, istaknuvši kako je razvoj sustava azila obveza koju Republika Hrvatska mora ispuniti u približavanju Europskoj Uniji, ali i moralna i ljudska obveza da se pomogne svim osobama koje su proganjane u matičnim zemljama i traže azil u RH.

Pomoćnik ministra, g. Žarko Katić,rekao je da su uspostavom Prihvatilišta u Kutini uvjeti prihvata i smještaja tražitelja azila poboljšani u smislu mogućnosti smještaja većeg broja tražitelja azila, zadovoljenja standarda smještaja ranjivih skupina, uređenja prostorija za razne aktivnosti i potrebe tražitelja azila, te je sada Republika Hrvatska u mogućnosti svakom tražitelju azila dati punu zaštitu. Također, istaknuo je da je u tijeku i donošenje novog Zakona o azilu koji se usklađuje s najnovijim Direktivama Vijeća EU.

Predstavnik UNHCR-a, g. Wilfried Buchorn, rekao je da je ovo važan dan za Republiku Hrvatsku i za ostvarivanje efektivne zaštite izbjeglica. Naglasio je da UNHCR podupire suradnju Vlade RH s lokalnim vlastima, te se zahvalio Ministarstvu unutarnjih poslova, a posebno gradu Kutini i njegovim stanovnicima.

Constantino Longares, predstavnik Delegacije Europske Komisije u RH, istaknuo je da je razvoj sustav azila veoma važan dio u pregovorima s Europskom Unijom, te da EU komisija od početka podupire Republiku Hrvatsku savjetima i financijski, istaknuvši da je dosada u tu svrhu izdvojeno 25 milijuna kuna.

Predstojnik Vladinog Ureda za ljudska prava, g. Luka Mađerić, naglasio je da je uspostavom Prihvatilišta učinjen veliki doprinos u zaštiti ljudskih prava. Osobito se zahvalio građanima Kutine pritom istaknuvši da je to pokazatelj civiliziranosti i tolerancije hrvatskog društva.

Na kraju svečanog otvorenja mons. Josip Šantić, generalni vikar Vojnog ordinarijata blagoslovio je objekt prihvatilišta,a potom su uzvanici razgledali prostorije kojima raspolaže Prihvatilište.

Prihvatilište raspolaže sa 90 smještajnih jedinica, odnosno sa 22 četvero krevetne sobe sa sanitarnim čvorovima, sportskom dvoranom, dječjom igraonicom, ambulantom, tv-salom, restoranom, čajnom kuhinjom, praonicom i glačaonicom, prostorijom za vjerske obrede, a u pripremi je i opremanje radionice za tražitelje azila.

Trenutno je u Prihvatilištu smješteno 19 tražitelja azila iz Palestine, Libije, BiH i Mauretanije.

Stranica