Povratak pripadnika interventne policije sa Svjetskog nogometnog prvenstva

Slika topvijesti/Nurnberg3_WEB.jpg

Deset interventnih policajaca koji su bili na osiguranju utakmice SP-a Hrvatska-Japan, vratili su se u ponedjeljak, 19 lipnja, oko 23 sata u Zagreb.

Deset interventnih policajaca koji su bili na osiguranju utakmice SP-a Hrvatska-Japan, vratili su se u ponedjeljak, 19 lipnja, oko 23 sata u Zagreb. Putovanje je bilo naporno, ali zahvaljujući besprijekornoj organizaciji prelaska granica (Slovenija, Austrija, Njemačka) nigdje nisu naišli na nepotrebne granične kontrole, a njemačke kolege su im od ulaska u njihovu zemlju osigurali policijsku pratnju.

Kako bi pomoć nürnberškoj policiji i našim navijačima bila što efikasnija, formirano je pet ophodnji, u svakoj su bila dva naša i jedan njemački policajac. "Atmosfera u gradu je bila fantastična! Navijači obiju reprezentacija bili su izmiješani, zajedno su navijali i krijepili se u kafićima, a nereda i sukoba nije bilo" prenose interventni policajci. Mobilni mješoviti timovi bili su u užoj i široj blizini stadiona, kao i na frekventnijim mjestima u Nürnbergu, no ne i na stadionu, što je sukladno pravilima FIFA-e i UEFA-e. Svaki susret navijača hrvatske reprezentacije i naših interventnih "plavaca" bio je ispunjen oduševljenjem, rukovanjem i obvezatnim fotografiranjem. Član BBB-a, kojeg policajci poznaju sa utakmica u Hrvatskoj, sam im je prišao i rekao: "Nikada se u životu nisam veselio kao sada što vidim interventnu policiju! Hvala vam momci, sada se osjećamo potpuno sigurno!". I ovaj susret "starih poznanika" završio je pozdravima i zajedničkom fotografijom.

"Osjećaj bliskosti i iskrenog oduševljenja nabijenog emocijama, koje su pokazivali naši navijači prema hrvatskim policajcima, može se mjeriti sa susretima građana i policije u vrijeme Domovinskog rata" ocijenio je vođa puta, Marijan Jozić. Gradonačelnik Nürnberga pozvao je naše policajce u gradsku vijećnicu, gdje su ih uz gradonačelnika dočekali ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Ministrica Grabar-Kitarović i ministar Kirin pružili su im podršku, a posebno su se zahvalili na profesionalnom radu i držanju naše interventne policije na ovako važnoj zadaći izvan granica Hrvatske.

Stranica