Obilježena deseta godišnjica početka mirne reintegracije istočne Slavonije i ulazak hrvatskih policajaca u Podunavlje

Slika topvijesti/vukovar_web.jpg

Jučer 29.

Jučer 29. lipnja 2006., u sklopu obilježavanja desete godišnjice početka mirne reintegracije Istočne Slavonije i ulaska hrvatske policije u Podunavlje, posjećena su mnoga mjesta Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, značajna za noviju Hrvatsku povijest.
Prvi put nakon deset godina sastali su se tadašnji zapovjednik policijskih snaga za hrvatsko Podunavlje g. Josip Miličević, zapovjednici sektora Sjever g. Vlado Tuličić i sektora Jug, g. Josip Grčanac, te dvadeset i troje policajaca koji su prvi ušli na tada okupirano područje.

Svečani program započeo je u Aljmašu gdje je održana Sv. misa za sve poginule branitelje i civile, koju je predvodio vlč. Ante Mihaljević, nakon koje je zapaljena svijeća zahvale. U Erdutu je nakon toga posjećeno mjesto održavanja prvog kolegija, kojim je započela mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, gdje je okupljene policajce pozdravio bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić. U Dalju je odana počast palim hrvatskim policajcima i pripadnicima ZNG-a paljenjem svijeća kod spomenika.
U vukovarskoj gradskoj vijećnici, gdje su sudionike skupa primili zamjenik gradonačelnika g. Svetislav Lađarević i predsjednik Gradskog vijeća g. Nikola Toth, održana je kratka konferencija za novinare. Predstavnici gradske vlasti istaknuli su zadovoljstvo radom policije i još jednom se zahvalili na svemu što je učinjeno za Vukovar i cijelu Slavoniju.

Nakon prijema u gradskom poglavarstvu sudionici su posjetili franjevački samostan Sv. Filipa i Jakova, koji je tijekom rata većim dijelom bio razoren i teško oštećen. U krugu Pastoralnog centra, gotovo na obali Dunava, podno križa uz posađenih 12 ruža, simbol na 12 poginulih redarstvenika u Borovu selu 2. svibnja 1991., zajedničkom molitvom svi prisutni zahvalili su na njihovoj žrtvi.
Bol, tuga, ali i ponos preplavili su lica policajaca obilazeći Memorijalno groblje u Vukovaru i Spomen-obilježje "Ovčara". Na dostojanstven način još jednom su se pozdravili i oprostili od svojih prijatelja i suboraca.

Obilježavajući desetu godišnjicu početka mirne reintegracije i ulaska hrvatske policije u hrvatsko Podunavlje, u rujnu 2006. održat će se zahvalno hodočašće na grob Pape Ivana Pala II. u Rimu, a planirano je i izdavanje "Monografije" o ovom važnom povijesnom događaju.

Stranica