Njemački veleposlanik dr. Fischer uručio priznanje valpovačkom policajcu

Slika topvijesti/godina_2009/travanj/doljanac_fisher.jpg

Iako Doljanac skromno tvrdi kako je riječ o uobičajenom postupku policije koja je servis građanima, njemački veleposlanik je prilikom uručivanja priznanja naglasio kako su u Doljančevim postupcima prepoznali skrb za bližnjega koja nadilazi radnu obvezu: skrb koja je proizašla iz srca.

Njemački veleposlanik u Hrvatskoj dr. Bernd Fischer jučer je u Policijskoj postaji u Valpovu uručio priznanje policijskom službeniku za nezakonite migracije Nedjeljku Doljancu jer je u prosincu prošle godine nesebično pomogao mladom njemačkom državljaninu.

Dvadesetogodišnji mladić iz Rastatta je 24. prosinca prošle godine u jedan sat iza ponoći u Bizovcu zabunom izašao iz vlaka, a potom lutajući po mraku, upao u jamu sa fekalijama u kojima je izgubio dokumente. Policija je za mladića, koji govori jedino njemačkim jezikom, doznala ujutro oko 8.30 sati baš kada Doljanac preuzima potpunu brigu o stranom državljaninu. U postaju je ubrzo doveo prevoditelja, mladić je dobio čistu i suhu odjeću kako bi se mogao presvući, a potom je i nahranjen. Nedjeljko Doljanac je, nakon što je doznao za sve nevolje ovog mladića, nazvao njegovu majku da se ne brine te njemačko veleposlanstvo u Zagrebu kako bi mu pripremili dokumente s kojima će se moći vratiti u domovinu. Istodobno, organizirao mu je noćenje, a na sam Božić smjestio ga je u vlak za Zagreb, nakon što mu je kupio rezervaciju i gurnuo 50 kuna u ruku da se nađe ako mu zatreba.

Zahvaljujući ovom policijskom službeniku 20-godišnji njemački državljanin je za Božić doputovao svojoj obitelji.

Ipak, za Nedjeljka Doljanca ova priča još nije bila završena. Naime, kada je saznao u koju jamu je upao mladić zamolio je vlasnike posjeda da je isprazne. Pretpostavka se pokazala točnom. Naime, u njoj su pronađeni mladićevi dokumenti i novac, koje je Doljanca oprao, osušio i poslao u njemačko veleposlanstvo.

Iako Doljanac skromno tvrdi kako je riječ o uobičajenom postupku policije koja je servis građanima, njemački veleposlanik je prilikom uručivanja priznanja naglasio kako su u Doljančevim postupcima prepoznali skrb za bližnjega koja nadilazi radnu obvezu: skrb koja je proizašla iz srca.



Stranica