Ministar Božinović na sjednici Vlade o aktivnostima Stožera, stanju sigurnosti u 2018. i 2019. te štićenom prostoru Markovog trga

Slika /2020/11/ministar%20Vlada%2026.11..jpg

Na današnjoj sjednici Vlade RH usvojena je Uredba o dopuni uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja te je usvojeno Izvješće o radu policije u 2018. i 2019. godini s pokazateljima o stanju sigurnosti

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je na 24. sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja je održana danas, 26. studenoga, već uobičajeno uvodno  izvijestio o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite RH u proteklom tjednu.  

O aktivnostima Stožera civilne zaštite RH

„U proteklih tjedan dana Stožer je donio dvije Odluke na nacionalnoj i osam na razini županija. Županije sa lošijom epidemiološkom slikom su predlagale oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova, odnosno općina. O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kada su u pitanju nove mjere. Cilj je naravno da se građane potakne dodatno na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav“, kazao je ministar Božinović i načelnik Stožera.

Dodao je kako su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata i policijski službenici obavili 2801 takav nadzor i zbog kršenja epidemioloških mjera izdali 19 prekršajnih prijava te četiri kaznene prijave.

Što se tiče opreme, ministar Božinović je kazao kako se oprema redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama, a u ovom trenutku je na skladištima civilne zaštite 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme koja se redovito zanavlja.
 
Prijedlog dopune uredbe - Trg svetog Marka postaje štićeni prostor

U cilju sprečavanja pristupa osoba i vozila, koja mogu predstavljati sigurnosnu ugrozu ispred Hrvatskoga sabora i Vlade, te otklanjanja opasnosti za štićene osobe i građane, od 12. listopada policija je privremeno ograničila pristup i kretanje tom prostoru.

„Ovom Uredbom, odnosno određivanjem tog prostora štićenim stvorio bi se pravni temelj za trajnije provođenje mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba i objekata te primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa ugrožavanja sigurnosti osoba i objekata“, rekao je ministar Božinović u svom izlaganju i napomenuo kako to ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu s Ustavom RH i Zakonom o javnom okupljanju. Dakle, pristup i kretanje i dalje bi bili omogućeni svim osobama kojima je to nužno radi pristupa štićenim objektima odnosno koji imaju opravdan razlog za kretanje tim prostorom. To su primjerice dužnosnici i zaposlenici institucija koji tamo djeluju, stanari tog područja, vjernici koji posjećuju crkvu, osobe s poteškoćama u kretanju te sudionici mirnih okupljanja i javnih prosvjeda. Regulacija prometa ne bi se mijenjala za vozila javnog prijevoza i vozila građana.

Opseg i vrstu mjera osiguranja i zaštite odredit će nadležna ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova, na temelju procjene razine ugroženosti, sigurnosnih prosudbi sigurnosno-obavještajnih agencija te podataka i informacija drugih državnih tijela.
 
O radu policije i stanju sigurnosti u 2018. i 2019. godini

„Iz izvješća je vidljivo kako Ravnateljstvo policije nastavlja razvijati i unaprjeđivati  kapacitete u svrhu očuvanja sigurnosti građana i njihove imovine, unaprijeđen je materijalni status policajaca i tehnička opremljenost policije te se i dalje uspješno štiti granica Republike Hrvatske i Europske unije vezano uz pojačani pritisak nezakonitih migracija“, riječi su ministra Božinovića.

Što se tiče 2018. godine ministar je posebno spomenuo rad Radne skupine Ravnateljstva policije operativnog naziva „Ovčara“ u čijem su okviru rada tijekom 2018. i 2019. godine kazneno prijavljene 53 osobe zbog osnovane sumnje da su počinile 63 kaznena djela ratnog zločina na štetu 510  hrvatskih civila i branitelja. Statistički pokazatelji, kao i druge aktivnosti Ravnateljstva policije ukazuju da je u protekle dvije godine postignut kvalitetan razvoj policijskog sustava te je održano povoljno stanje javnog reda i mira.

Izdvajamo

U 2019. godini u Republici Hrvatskoj otkriveno i prijavljeno 6.859 kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji, što je za 32,2% više u odnosu na godinu ranije. Ukupni evidentirani kriminalitet u 2019. veći je za 6,1% u odnosu na 2018. godinu.

U 2019. evidentirano je 1.785 kaznenih djela računalne prijevare odnosno 36,3% više u odnosu na 2018. godinu.

Također prijavljeno je 758 korupcijskih kaznenih djela što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za 52,4%, a prijavljenih počinitelja tih kaznenih djela više je za 87,9%.

U odnosu na 2018., tijekom 2019. godine evidentirano je 53% više kaznenih djela krijumčarenja ljudi, a tijekom 2018. i 2019. godine zabilježen je najmanji broj stradalih osoba u prometnim nesrećama u zadnjih 60-ak godina otkad se sustavno prate prometne nesreće. U odnosu na 2018. godinu, u 2019. godini broj prometnih nesreća je manji za 6,2%, poginulih osoba manje je za 6,3%, teško ozlijeđenih je manje za 9,3%, a lakše ozlijeđenih za 7,7%.

Evidentirano je 20.278 slučajeva postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu, što je 147% više nego tijekom 2018. godine.

„Analizom svih sigurnosnih pokazatelja koji se prate u Ravnateljstvu policije možemo zaključiti kako je stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj za 2018. i 2019. godinu zadovoljavajuće te da je policija vrlo učinkovito odradila svoj posao“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada RH prihvatila je navedeno Izvješće koje će zatim biti dostavljeno Hrvatskom saboru.
 
 
 
 
 

Pisane vijesti