Božinović: „Cilj zajedničkog rada i dogovora je ukinuti granične kontrole između naše tri zemlje"

Ministar unutarnjih poslova RH dr. sc. Davor Božinović, slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi založili su se za što bržu uspostavu trilateralnih mješovitih policijskih ophodnji u graničnom području

Vijest/Foto: HINA/MUP RH

Zajednički cilj Hrvatske, Slovenije i Italije je da se unutarnje granične kontrole zamijene drugim mehanizmom suradnje do početka turističke sezone, rekao je u četvrtak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka sa slovenskim i austrijskim kolegama u Brdu kod Kranja.

„Naš je zajednički cilj da do početka turističke sezone ove godine, od šestog mjeseca, da te unutarnje kontrole zamijenimo drugim mehanizmima suradnje“, kazao je Božinović novinarima nakon trećeg sastanka u spomenutom formatu.

Slovenska agencija STA piše da su se Božinović, slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi založili za što bržu uspostavu trilateralnih mješovitih policijskih ophodnji u graničnom području.

Božinović je rekao kako se nada da će šefovi graničnih policiju triju zemalja uskoro o toj mogućnosti razgovarati u Cetingradu.

Većina tražitelja azila iz zemalja s bezviznim režimom s BiH ili Srbijom

Božinović je rekao da je ove godine u odnosu na prethodnu zabilježen pad broja nezakonitih ulazaka migranata u Hrvatsku za 17 posto, ali je u BiH zabilježeno gotovo 40 posto više ulazaka po međunarodnim konzervativnim procjenama.

U tom je kontekstu ministar posebno apostrofirao kao problem činjenicu da više od 50 posto tražitelja azila u Hrvatskoj čine državljani zemalja poput Turske, Rusije i Kine, koje imaju ugovore o bezviznom režimu s Bosnom i Hercegovinom ili Srbijom.

Koristeći tu situaciju, migranti komercijalnim letovima kao turisti dolaze uglavnom u Bosnu i Hercegovinu te pokušavaju nezakonito ući u Hrvatsku i zatražiti međunarodnu zaštitu.

Građani tih zemalja, kazao je Božinović, „osim ukoliko ne bude neki stvarno individualan slučaj koji se može dokazati, ne ispunjavaju uvjete za međunarodnu zaštitu na teritoriju EU-a“.

Po njegovim riječima, taj problem potrebno je riješiti tako da zemlje koje žele pristupiti Europskoj uniji usklade s Unijom svoju viznu politiku.

Stranica