Božinović: Zapadni Balkan treba uskladiti viznu politiku s EU-om

Slika /2024/3/bozinovic_kranj_22_3.jpg

Zapadni Balkan treba uskladiti viznu politiku s Europskom unijom kako bi se učinkovitije odgovorilo na ilegalne migracije, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak u Brdu kod Kranja

Vijest/Foto: HINA/MUP RH

"Ukoliko bi se uskladio vizni režim svih država zapadnog Balkana s viznim režimom Europske unije, izazov s kojim se suočavamo bio bi značajno manji. Ove godine su oko 50 posto izraženih namjera za azil podnijeli građani onih zemalja koje trebaju vizu za ulazak u Europsku uniju, a dolaze u zemlje regije kao turisti, pa se onda iz zračnih luka u Sarajevu ili Beogradu iz turista pretvaraju u nezakonite migrante koji traže međunarodnu zaštitu na području prvo Hrvatske, onda i Slovenije i Italije i tako dalje", rekao je Božinović na konferenciji za medije nakon sastanka ministara unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske s nekoliko kolega iz zapadnog Balkana u slovenskom Brdu kod Kranja.

Božinović je naglasio da se povećan broj dolazaka ilegalnih migranata preko zapadnobalkanske rute može rješavati samo koordinirano. 

"Izazov s kojim se svi suočavamo na tzv. zapadnobalkanskoj ruti je moguće učinkovito rješavati samo koordinacijom, zajedničkim pristupom i u tom smislu ovaj današnji sastanak je bio odlična prilika da razmijenimo mišljenja, ali i da dogovorimo mogućnosti daljnje konkretne suradnje između Hrvatske, Slovenije i Italije, članica šengenskog područja, i naših susjeda s kojima dijelimo zajednički izazov", rekao je ministar Božinović. 

Božinović se osvrnuo na rezultate operativne skupine pod nazivom ZeBRa koja djeluje pod Europolom, a sjedište joj je u Hrvatskoj. Dio skupine su i policijski stručnjaci iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Rumunjske. Uskoro bi se mogla priključiti i Italija, a Božinović je pozvao sve kolege sa zapadnog Balkana da učine isto. 

"U prva dva mjeseca ove godine je samo u okviru ZeBRe uhićeno 47 krijumčara, 40 vozila je zaplijenjeno, oduzeto je vatreno oružje i protupravna imovinska korist. Procjena je da smo u ovim akcijama na neki način detektirali dvije mete visoke vrijednosti na koje je bilo usmjereno kriminalističko istraživanje, a koji su prokrijumčarili, prema sadašnjim podacima, 525 migranata i stekli su protupravnu imovinsku korist u iznosu od više od pola milijuna eura", rekao je Božinović. 

Stranica