Hrvatska i Češka nastavljaju policijsku suradnju u sezoni

Slika /2023/6/preview.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović je, u ime predsjednika države Zorana Milanovića, češkog ministra odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos i zalaganje za ulazak Hrvatske u Schengen

Vijest i foto: HINA

Hrvatska i češka policija nastavit će suradnju i ove turističke sezone, kad se u Hrvatskoj očekuje više od milijun čeških turista, kazali su u ponedjeljak u Opatiji dvojica ministara unutarnjih poslova Davor Božinović i Vit Rakušan. 
 
Ministar Božinović je rekao da se projekt u kojemu se policajci iz drugih država raspoređuju na područja gdje boravi najviše turista iz njihovih zemalja pokazao uspješnim i nastavit će se unaprjeđivati. Svake godine u njemu sudjeluje sve više zemalja, dodao je. 
 
Rakušan je rekao da je to važan projekt za obje strane. Iako se u Hrvatskoj osjećaju sigurno, dobro je da mogu kontaktirati češke policajce ako im to zatreba, kazao je.
 
"To je tek jedan od dokaza suradnje naših zemalja, ne samo na političkoj nego i policijskoj razini", rekao je ministar Rakušan i dodao da se danas razgovaralo i o suradnji vatrogasaca.
 
Božinović je u ime predsjednika države Zorana Milanovića češkog ministra odlikovao Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos i zalaganje za ulazak Hrvatske u Schengen.
 
Rakušan je, naime, vodio sjednicu Vijeća EU na kojoj je donesena povijesna odluka o ulasku Hrvatske u schengensko područje.
 
„Kad dođu odlučni trenuci u pregovorima, kada se stvari prelamaju, kad se odluke moraju donositi, onda vidite tko je sazdan od kakvog materijala,“ rekao je Božinović i naglasio da je Hrvatska imala sreću što je Unijom tada predsjedala Češka i njezin ministar Rakušan, koji je vješto vodio sjednicu i pokazao razumijevanje za važnost Schengena za Hrvatsku, ali i cijelu EU.
 
„To je obostrani uspjeh, ne samo za hrvatske građane, nego za sve građane Europske unije, jer svi možemo koristiti benefite schengenskog područja,“ kazao je Rakušan, zahvalivši se na odličju.


Priopćenja