Potpredsjednik Božinović na sjednici Vlade o Administrativnom dogovoru s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj

Slika /2023/6/ministar- vlada- 2.6.2023..jpg

Navedeni dogovor, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar Božinović, predstavlja konkretan doprinos ulaganju napora u jačanje sigurnosti cestovnog prometa na globalnoj razini

FOTO: YouTube Vlada RH

Na današnjoj 222. sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta standardnog administrativnog dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj.

Navedeni dogovor, istaknuo je ministar Božinović, predstavlja konkretan doprinos ulaganju napora u jačanje sigurnosti cestovnog prometa na globalnoj razini.

Svake godine u prometnim nesrećama u svijetu pogine 1,25 milijuna ljudi, oko 50 milijuna zadobije teže ili lakše ozljede, s tim da se 90% svih prometnih nesreća sa smrtnim ishodom događa na cestama zemalja u razvoju.

„Upravo iz tog razloga Uzajamni fond Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama financira projekate koji povećavaju sigurnost na cestama zemalja u razvoju, i to prema načelu globalnog partnerstva“, naveo je ministar Božinović te dodao:

„Premda se sigurnost na cestama sve više prepoznaje kao ključno pitanje održivog razvoja, financiranje projekata cestovne sigurnosti na međunarodnoj razini i dalje je ograničeno. Imajući to u vidu, Ministarstvo unutarnjih poslova odlučilo je podržati Fond Ujedinjenih naroda za sigurnost na cestama te u 2023. godini u okviru svog financijskog plana izdvojiti iznos od 200.000,00 eura“.

Vlada je donijela Zaključak u vezi Standardnog administrativnog dogovora između Vlade Republike Hrvatske i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj te dala ovlaštenje potpredsjedniku Božinoviću za potpisivanje predmetnog dogovora.
 

Pisane vijesti | Strategijski dokumenti | Promet i vozila