149. sjednica Vlade RH: Potpredsjednik Božinović o Memorandumu o suglasnosti između MUP-a RH, Ravnateljstva policije i Metropolitanske željezničke policije SAD-a

Slika /2022/9/ministar vlada- 14.9.2022.jpg

Ove godine, po prvi puta, američka Metropolitanska željeznička policija sudjelovala je u projektu „Sigurna turistička destinacija“

FOTO: You Tube Vlada RH

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Metropolitanske željezničke policije Sjedinjenih Američkih Država o suradnji tijekom turističke sezone:

Glavni cilj projekta „Sigurna turistička destinacija“ je olakšavanje komunikacije između stranih turista koji posjećuju Hrvatsku i hrvatske policije, a doprinos tome daju i pripadnici policija partnerskih zemalja. Ove godine, po prvi puta, Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država obavijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova o namjeri uključivanja američke Metropolitanske željezničke policije u spomenuti projekt“, objasnio je ministar Božinović.

Do srpnja 2022. godine je, Republiku Hrvatsku posjetilo je više od 300.000 američkih državljana, što je vrlo jasan pokazatelj rasta broja turista iz SAD-a.

„Glavni ravnatelj hrvatske policije i izvršni direktor Metropolitanske željezničke policije Sjedinjenih Američkih Država potpisali su Memorandum o suglasnosti, a već 23. srpnja u Republiku Hrvatsku je doputovao prvi američki policijski službenik te je tako započela praktična implementacija Memoranduma“, naglasio je ministar Božinović te je sukladno o Zakonu o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora o tome upoznao Vladu Republike Hrvatske, a izvornik je dostavljen Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Vlada je jednoglasno donijela predmetni Zaključak.


Pisane vijesti