20 godina članstva hrvatske policije u INTERPOL-u

Slika topvijesti/2012/studeni/INTERPOL_CRO.jpg

U studenom INTERPOL Zagreb obilježava 20 godina članstva u međunarodnoj organizaciji kriminalističke policije INTERPOL-u. Naime,  4. studenog 1992. godine na zasjedanju 61. generalne skupštine INTERPOL-a u Senegalu (Dakar) Republika Hrvatska primljena je u članstvo INTERPOL-a  glasovanjem država članica, što čini pravnu osnovu suradnje Republike Hrvatske i INTERPOL-a. Primanjem u članstvo Republika Hrvatska prihvatila je Statut i sva pravila INTERPOL-a te joj je omogućeno da sudjeluje u radu organizacije kao punopravnoj članici.

Danas, INTERPOL broji 190 država članica povezanih INTERPOLOV-im globalnim komunikacijskim sustavom I-24/7. Sjedište Generalnog tajništva INTERPOL-a nalazi se u Lyonu odakle se daje podrška svim članicama 24 sata na dan, 7 dana u tjednu.

Da je hrvatska policija sposobna nositi se sa izazovima u borbi protiv svih oblika međunarodnog kriminaliteta govore, između ostaloga, i podaci kako je INTERPOL Zagreb kao 13. zemlja članica INTERPOL-a spojena na Interpolov komunikacijski sustav I-24/7 preko kojeg se godišnje razmjeni preko 120 tisuća poruka. Osim toga hrvatska je policija prva u svijetu mogla preko mobitela i prijenosnih računala pristupiti bazama podataka Interpola što je korišteno prilikom najsloženijih kriminalističkih istraživanja.

INTERPOL Zagreb ustrojen je kao Odjel INTERPOL-a u Službi za međunarodnu policijsku suradnju Uprave kriminalističke policije te postiže zavidne rezultate koji se mogu  zahvaliti dobroj organizaciji rada i podršci svih ustrojstvenih jedinica kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova.



Pisane vijesti