20 obljetnica osnutka SJP Alfa Zagreb

Slika topvijesti/2011/Rujan/alfe.jpg

Specijalna jedinica policije Alfa danas, 3. rujna, obilježila je dvadesetu godišnjicu osnutka. Svečanosti obilježavanja održana je na Policijskoj akademiji, a prethodilo je polaganje vijenaca na Mirogoju, te Sveta misa za poginule, stradale i umrle pripadnike SJP Alfa.

Specijalna jedinica policije Alfa danas, 3. rujna, obilježila je dvadesetu godišnjicu osnutka. Svečanosti obilježavanja održana je na Policijskoj akademiji, a prethodilo je polaganje vijenaca na Mirogoju, te Sveta misa za poginule, stradale i umrle pripadnike SJP Alfa.

Samom događaju prisustvovali su izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova na čelu sa  ministrom Tomislavom Karamarkom, Predrag Matić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik za branitelje Ivan Jarnjak, izaslanik predsjednika  Hrvatskog sabora i potpredsjednik Hrvatskog sabora, te bivši i sadašnji djelatnici Specijalne jedinice policije Alfa, obitelji poginulih te  mnogobrojni visoki dužnosnici i ostali uzvanici.

Obljetnicu osnutka, kroz pozdravni govor, čestitao je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, istaknuvši velike zasluge te postrojbe. Istaknuo je činjenicu da je slavna postrojba ustrojena na samom početku Domovinskog rata, u  teškim vremenima kada je sudbina Lijepe naše bila neizvjesna i kada se stvarala mlada hrvatska Država.

„Njezini su pripadnici, nošeni  najvišim pojedinačnim i zajedničkim ljudskim ciljem  obrane  svakog  djelića  svoje Domovine, opovrgli svako pravo otimanja i zatiranja materijalnog i duhovnog bića svog hrvatskog naroda. Osjećali su, znali su svi da pripadaju  zajednici koja nikada nije bila agresor, nikada se nije bogatila na dobrima  drugih naroda, uvijek se branila. I konačno, hvala Bogu, u  krvavom Domovinskom ratu i obranila!“

Robert Hasija, predsjednik Udruge veterana specijalne jedinice policije Alfa Zagreb podsjetio nas je na naše poginule. Rekao je: „Sva odgovornost da njihova žrtva nikada ne postane uzaludna je na nama. Svjestan sam da nema tog čina kojim im se uistinu možemo odužiti. Taj dug prema njima baš nikada nećemo otplatiti. I stoga, naša glavna obaveza je briga o njihovim najmilijima. To je nit koja nas, u Udruzi drži na okupu, i ona je za nas sveta. I bit će. Dok nas bude“

Vladimir Faber, ratni zapovjednik Alfi, izrazio je poštovanje i zahvalu pripadnicima Alfe, i podsjetio je na počasti i povlastice, ali i na obaveze koje Specijalna  jedinica policije Alfa ima.

Alfama je također čestitao i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak.

Nakon prigodnih govora uslijedilo je  Svečano uručenje Velikih plaketa Udruge veterana Specijalne jedinice policije Alfa Zagreb, obiteljima poginulih, stradalih i umrlih pripadnika Specijalne jedinice policije Alfa Zagreb i zaslužnim pojedincima. Obljetnica je svečano završila razgledavanjem Izložbe Fotografija „20 godina Alfi“



Pisane vijesti