24-satni nadzor brzine na području cijele Hrvatske

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/PROMET/Promet_novo1.jpg

Temeljem Plana organizacije TISPOL - mreže prometne policije država Europe i ove godine održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske. S obzirom na statističke pokazatelje o brzini kao vodećem uzroku najtežih prometnih nesreća, 24-satni nadzor brzine je akcija kojoj je cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama.

Temeljem Plana organizacije TISPOL - mreže prometne policije država Europe i ove godine održat će se 24-satni nadzor brzine na području cijele Republike Hrvatske.
S obzirom na statističke pokazatelje o brzini kao vodećem uzroku najtežih prometnih nesreća, 24-satni nadzor brzine je akcija kojoj je cilj pridonijeti smanjenju stradavanja i povećanju svijesti vozača o nepotrebnom i opasnom prekoračenju zakonskih ograničenja te brzini neprilagođenoj uvjetima na cestama. Tako je u 2017. godini, od ukupno 331 poginule osobe u prometnim nesrećama njih 125, odnosno 37,8% poginulo zbog nepropisne i neprilagođene brzine.

Stoga će se od 6 sati 18. 4. do 6 sati 19. 4., na području svih policijskih uprava, provoditi kontinuirani nadzor brzine kretanja vozila. Akcija će biti snažno medijski praćena, uz mogućnost dostave lokacija za mjerenje brzine od strane građana. Također, građani i predstavnici medija mogu prisustvovati provođenju nadzora, za što se trebaju unaprijed javiti policijskoj upravi na svom području.

Akcija će se provesti na velikom broju lokacija, u naseljenim mjestima, izvan naselja i na autocestama. Svaka policijska uprava će odabrati one najpogodnije, od predloženih lokacija za vršenje nadzora. Zbog obuhvaćanja što većeg broja, lokacije nadzora mijenjat će se svaka dva do tri sata.
Suradnjom s medijima i građanima nastoji se podići svijesti građana o njihovom doprinosu povećanju sigurnosti cestovnog prometa, odnosno smanjenju stradavanja u prometnim nesrećama zbog nepropisne i neprilagođene brzine.


Pisane vijesti