58. sjednica Vlade RH: Ministar Božinović o aktualnim odlukama Stožera te temama iz djelokruga MUP-a

Slika /2021/05/ministar- vlada- 20.5.2021..jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar Božinović izvijestio je o aktivnostima Stožera civilne zaštite te obrazložio Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o nezakonitoj trgovini morskim putem i Izvješće o radu Povjerenstva za rad po pritužbama za prošlu godinu

FOTO: HRT/screenshot

Danas, 20. svibnja, održana je 58. sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović istaknuo kako je od zadnje sjednice, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio sedam odluka, četiri na nacionalnoj razini i tri na prijedlog županijskih Stožera.

„Od spomenutih odluka, izdvojio bih produljenje epidemioloških mjera za područje Grada Zagreba do 31. svibnja te ublaženje mjera u smislu produljenog rada za ugostiteljske objekte, kasina, automat klubove i uplatna mjesta u Zagrebačkoj županiji, ali i rad Pučkih otvorenih učilišta i autoškola uživo, sukladno modelu A u Istarskoj županiji“, dodao je ministar Božinović.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policije i Državnog inspektorata ukupno su proveli 17.821 nadzor, a temeljem zaprimljenih dojava policijski službenici utvrdili su 208 kršenja mjera samoizolacije te jedno kazneno djelo zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

„Uslijed povoljnije epidemiološke situacije došlo je do smanjenja opterećenja zdravstvenog sustava te je Ravnateljstvo civilne zaštite naložilo demobilizaciju sportske dvorane „Arena Zagreb“ koja je imala ulogu tercijarnog centra, odnosno stacionara, za lakše do srednje oboljele osobe od koronavirusa“, objasnio je ministar Božinović te nadodao kako je medicinska oprema vraćena u medicinske ustanove, dok će zaštitna i ostala nemedicinska oprema iz sportske dvorane biti dopremljena u Logistički centar Ravnateljstva civilne zaštite u Jastrebarskom.
 
Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o nezakonitoj trgovini morskim putem, kojim se primjenjuje članak 17. Konvencije Ujedinjenih naroda protiv nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima
 
„Ovaj Sporazum sadrži odredbe koje predstavljaju temelj za ostvarivanje međunarodne suradnje među potpisnicama i predstavlja jedan od važnijih međunarodnih okvira za suradnju država članica Vijeća Europe u području borbe protiv trgovine drogom morskim putem“, izjavio je ministar Božinović.  

Odredbama Sporazuma se, između ostalog, propisuju konkretne mjere koje svaka od država stranaka može poduzeti u slučaju osnovane sumnje da je na plovilu počinjeno relevantno kazneno djelo ili da je isto korišteno u te svrhe. U ovom trenutku, Sporazum broji petnaest država stranaka.

U skladu s odredbama Sporazuma, prilikom polaganja isprave o ratifikaciji, Republika Hrvatska će na Sporazum priopćiti nekoliko izjava te jednu rezervu.

„Provedba predmetnog Zakona u djelokrugu je tijela državne uprave nadležnih za unutarnje poslove te poslove obrane i pravosuđa i neće zahtijevati dodatne troškove, stoga predlažem da Vlada pokrene postupak donošenja Zakona o potvrđivanju ovog Sporazuma“, zaključio je ministar Božinović.
 
Izvješće o radu Povjerenstva za rad po pritužbama za 2020. godinu

„U odnosu na ovo Izvješće, potrebno je ukazati kako su članovima Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova osigurani svi uvjeti za nesmetano obavljanje njihovih zadaća te je bitno napomenuti da su određeni prijedlozi članova Povjerenstva istaknuti u svrhu olakšavanja rada Povjerenstva dogovarani i ispunjeni početkom ove godine, odnosno izvan okvira Izvješća, a u odnosu na Izvješće“, obrazložio je ministar Božinović te dodao sljedeće:

„Mišljenja smo da su pojedine činjenice pogrešno interpretirane te smatramo da je potrebno ukazati da se edukacija u vezi odgovora na pritužbe građana provodi stalno i to na temelju primjera dobre i loše prakse, da je brzina rješavanja pritužbi propisana Zakonom o policiji te bi taj rok bilo neopravdano skraćivati iz razloga što bi se to vrlo izvjesno odrazilo na kvalitetu provjera“.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila točke dnevnog reda koje je na današnjoj sjednici obrazložio potpredsjednik Božinović.

Pisane vijesti