Aktivnosti policije povodom sigurnog početka školske godine

Slika A1_WEB_ILUSTRACIJE/POLICIJA_ILUSTRACIJE/policija7.jpg

Ovim putem skrećemo pozornost na čl. 95. Obiteljskog zakona iz kojeg je vidljivo da roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati, kada se zabranjuje boravak djece i mlađih maloljetnika (onih koji nisu navršili 16 godina) na javnom mjestu bez pratnje roditelja, odnosno skrbnika ili druge osobe  

Foto: Ilustracija
 
Na području PU zagrebačke od 4. do 7. rujna provedena je akcija Siguran početak školske godine 2015./2016. s ciljem osiguranja povoljnog stanja sigurnosti povodom početka školske godine, a posebno zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih čimbenika, koji kao takvi generiraju asocijalna i delinkventna ponašanja s višestruko štetnim posljedicama.
 
Tijekom akcije utvrđena su ukupno 34 prekršaja odavanja pijančevanju ili uživanju droge od strane maloljetnika, usluživanja tj. konzumiranja alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina u ugostiteljskim objektima, prekršaja mladih vozača pri upravljanju vozilom ako u organizmu ima alkohola ili droga te ostalih prekršaja. Ukupno je u noćnom izlasku nakon 23 sata zatečeno 29 djece i maloljetnika koji su mlađi od 16 godina, što je suprotno članku 95. Obiteljskog zakona. Ukupno je prekontroliran 101 ugostiteljski i trgovački objekt te 194 otvorena prostora (parkovi, školska igrališta, trgovi i ulice).
 
Policija nastavlja akciju i sljedeći vikend, od 11. do 13. rujna, dok će se na području PU zagrebačke u međuvremenu provoditi akcija Zaštita pješaka – početak školske godine. Ovim putem skrećemo pozornost na čl. 95. Obiteljskog zakona iz kojeg je vidljivo da roditelji imaju pravo i dužnost djetetu mlađem od 16 godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati, kada se zabranjuje boravak djece i mlađih maloljetnika (onih koji nisu navršili 16 godina) na javnom mjestu bez pratnje roditelja, odnosno skrbnika ili druge osobe od povjerenja.
 
Akcija se provodi kako bi se održalo povoljno stanje sigurnosti, otklonili rizični čimbenici i kako bi se reduciralo kažnjivo, neprihvatljivo i rizično ponašanje mladih te kako bi ih se usmjerilo pozitivnim i društveno-prihvatljivim vrijednostima.


Pisane vijesti