Austrijska državna tajnica u posjetu MUP-u

Slika topvijesti/2018/05_svibanj/DT_Austrija_8_5_2018.JPG

Državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras u radni posjet primila je danas, 8. svibnja 2018., državnu tajnicu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije Karolinu Edtstadler, u pratnji veleposlanika Republike Austrije u RH Andreasa Wiedenhoffa te njezine suradnike  

Foto:Mup

Državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras u radni posjet primila je danas, 8. svibnja 2018., državnu tajnicu Ministarstva unutarnjih poslova Republike Austrije Karolinu Edtstadler, u pratnji veleposlanika Republike Austrije u RH Andreasa Wiedenhoffa te njezine suradnike. Državne tajnice Gras i Edtstadler razgovarale su o bilateralnoj suradnji dvaju ministarstava, pripremama za predsjedanjem Vijećem Europske unije, upravljanju migracijama, važnosti učinkovitog nadzora vanjske granice i Schengenu.

Na državnoj i međuinstitucionalnoj razini dviju zemalja ne postoje otvorena pitanja, odnosi su prijateljski a suradnja na svim razinama vrlo dobra i uspješna. Kao primjer dobre suradnje posebno je istaknut projekt „Sigurna turistička sezona“ u sklopu kojeg austrijski policajci rade u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima u Hrvatskoj tijekom ljetne, a hrvatski policajci u Austriji tijekom zimske turističke sezone. Obje strane izrazile su spremnost za daljnje jačanje suradnje, uključujući i pripremu za predsjedanjem Vijećem Europske unije.

Državna tajnica Gras izvijestila je da je članstvo Republike Hrvatska u Schengenskom prostoru strateški cilj Vlade Republike Hrvatske. Izrazila je odlučnost Republike Hrvatske o ispunjavanju preostalih tehničkih uvjeta za članstvo do kraja ove godine te zatražila podršku Republike Austrije kada se bude donosila politička odluka o proširenju Schengenskoga prostora. Austrijska državna tajnicaEdtstadler izrazila je podršku ulasku Republike Hrvatske u Schengenski prostor te ponudila svu potrebnu podršku Hrvatskoj u ispunjavanju preostalih tehničkih uvjeta za pristup Schengenskom prostoru.

Zaključno su izražene zahvale te nada za realizacijom daljnjih konkretnih projekata s ciljem daljnjeg jačanja dosadašnje dobre međudržavne suradnje.



Pisane vijesti