Božinović - Enter Croatia u funkciji i na ukrajinskom jeziku i pismu

Slika /2022/3/10-03-000-enter-croatia-ua.jpg

Radi se o još jednoj mjeri kojom ovo Ministarstvo u suradnji s ostalim državnim tijelima izražava solidarnost s ukrajinskim narodom i nastoji pomoći zbrinjavanju svih raseljenih osoba iz Ukrajine

Foto: MUP
Tekst: HINA

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ažuriralo je aplikaciju Enter Croatia, sada dostupnu i na ukrajinskom jeziku i pismu, kako bi ojačalo organizaciju prihvata izbjeglica iz Ukrajine i dodatno im olakšalo i ubrzalo ulazak u Hrvatsku.

Prema podacima od nedjelje ujutro u Hrvatskoj je 5609 izbjeglica iz Ukrajine među njima 88 posto žena i djece.

Radi se o još jednoj mjeri kojom MUP u suradnji s ostalim državnim tijelima izražava solidarnost s ukrajinskim narodom i nastoji pomoći zbrinjavanju svih raseljenih osoba iz Ukrajine, pojasnio je za Hinu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Aplikacija se, dodaje, pokazala izuzetno korisnom za vrijeme turističke sezone i dolaska velikog broja stranih državljana s obzirom da je prikupljanje podataka tek prilikom kontrole na granici oduzimalo dosta vremena.

Osnovni cilj posljednje nadogradnje aplikacije Enter Croatia je omogućiti raseljenim osobama iz Ukrajine koje imaju putnu ispravu i namjeru dolaska i boravka u Hrvatskoj, da unaprijed dostave svoje osobne podatke, podatke o adresi boravka i kontakt broj telefona što će im omogućiti brži ulazak u Hrvatsku.

Unaprijed dostavljeni podaci automatski će se povezati s podacima iz putne isprave nakon njezina skeniranja na graničnom prijelazu te ih više neće biti potrebno ručno upisivati.

To će značajno ubrzati graničnu kontrolu i omogućite raseljenim osobama brži dolazak u mjesto svoga odredišta. Osobe koje sa sobom nemaju putnu ispravu će navedene podatke dati na graničnim prijelazu, kaže Božinović.

Ističe i da je MUP u stalnom kontaktu s hrvatskom veleposlanicom u Ukrajini Anicom Djamić te poduzima sve mjere kojima je cilj pomoć ukrajinskom narodu i briga o njihovim potrebama koje mogu imati po dolasku u Hrvatsku u ovim za njih izuzetno teškim vremenima.

Aplikaciju Enter Croatia, odnosno sustav najave dolaska kako bi se smanjilo čekanje na granici, MUP je razvio zbog mjera suzbijanje koronavirusa prije gotovo dvije godine. U uporabi je od 28. svibnja 2020. i do sada je zabilježio preko 12,5 milijuna najava dolazaka, otkrivaju u MUP-u.
 

Stranica | Međunarodna zaštita