Božinović i Stylianides: Stvaramo sustav prevencije na razini EU i Hrvatske

U prostorijama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, Regionalnom nastavnom centru za civilnu zaštitu Divulje danas je održan sastanak ministra unutarnjih poslova dr.sc. Davora Božinovića i povjerenika Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christosa Stylianidesa.

FOTO: PU splitsko-dalmatinska

Ministar Božinović i povjerenik Stylianides potpisali su danas Pismo namjere o nastavku suradnje Ministarstva unutarnjih poslova RH i Europske komisije u uspostavi prijelaznog mehanizma za civilnu zaštitu (rescEU), ali i Ugovor o dodjeli europskih bespovratnih sredstava za financiranje kapaciteta koje je Republika Hrvatska prijavila u prijelazni rescEU mehanizam. Konkretno, radi se o stavljanju na raspolaganje dva vatrogasna zrakoplova tipa Canadair CL415 navedenom mehanizmu.

Sastanku je nazočila i državna tajnica Terezija Gras, načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske mr.sc. Dražen Vitez, predsjednik hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, izvršni predsjednik Hrvatskog crvenog križa Robert Markt, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić, šef Kabineta Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Mathieu Briens, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj dr. Branko Baričević, te članovi izaslanstva Europske komisije Christophe Pateron i Tom de Smedt, a po dolasku ih je dočekao voditelj Regionalnog nastavnog centra za civilnu zaštitu Ranko Britvić i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Srđan Kuščević.

Povjerenik Stylianides i ministar Božinović obišli su prostorije Centra gdje su se upoznali s organizacijskom strukturom Ravnateljstva civilne zaštite, odnosno Regionalnog nastavnog centra i Područnog ureda.

Nakon sastanka, ministar unutarnjih poslova i povjerenik Europske komisije dali su zajedničku izjavu za medije, u Međunarodnoj zračnoj luci Split – Resnik, ispred dva zrakoplova Canadair CL415.

U uvodnom obraćanju ministar je zahvalio povjereniku Stylianidesu na suradnji, te naveo da će se, prema planu, u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru, alocirati oko 1.500.000.000 eura za sektor zaštite i spašavanja.

Povjerenik Stylianides je istaknuo važnost uloge prevencije i pripravnosti, posebno kada je u pitanju obuka i priprema svih subjekata koji sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja.
 

​- Prevencija i dobra priprema ključ su uspješnog odgovora na prirodne katastrofe. Bez toga, niti jedna oprema nije dovoljno dobra. Požari ne poznaju granice i stoga je potrebno razvijati kulturu prevencije, upravo uz međusobno dijeljenje najboljih iskustava među državama članicama Europske unije - naveo je povjerenik Stylianides te zahvalio Hrvatskoj, koja je među prvim državama članicama dala svoj doprinos jačanju kapaciteta europske flote vatrogasnih zrakoplova.

- Ova dva kanadera su prije svega namijenjena gašenju požara u Hrvatskoj. Međutim, mi ih, ukoliko za to postoji potreba, stavljamo na raspolaganje i izvan granica Republike Hrvatske, prije svega u državama članicama EU, ali i šire. Do sada smo sve te troškove plaćali iz Državnog proračuna, a današnjim Sporazumom je osigurano da se za njihovo održavanje, logistiku i operativne troškove izdvajaju europska sredstva. Tu se pokazuje solidarnost ne samo na terenu već i prema Hrvatskoj, koja će u budućnosti, u slučaju potrebe, moći računati i na pomoć snaga Europske unije, odnosno mehanizma rescEU. Stoga zahvaljujem svima koji su i u Europi i u Republici Hrvatskoj dali doprinos ovom projektu i prepoznali njegovu važnost i korist. Stvaramo sustav u kojem ćemo, uz povećano ulaganje u prevenciju na razini Europske unije i Republike Hrvatske, umanjiti negativne posljedice svih događaja koji nam mogu zaprijetiti tijekom ljeta, za vrijeme požarne sezone, ali i u drugim situacijama, kao što su poplave i druge prirodne nepogode -  izjavio je ministar Božinović. 
 

Pročitajte više:

EUROPSKI MEHANIZAM ZA CIVILNU ZAŠTITU

rescEU: EU okuplja flotu zrakoplova za gašenje požara za sljedeću sezonu

Informacije o RescEU



Stranica