Brežice: Potpredsjednik Božinović se sastao sa slovenskom ministricom unutarnjih poslova Tatjanom Bobnar

Istaknuta je važnost daljnje suradnje u brojnim pitanjima koja su od zajedničkog interesa za Hrvatsku i Sloveniju 

FOTO: MUP RH

Danas, 29. kolovoza u Brežicama potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović sastao se sa slovenskom ministricom unutarnjih poslova mag. Tatjanom Bobnar.

Također je održan i bilateralni sastanak izaslanstava Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Republike Slovenije, na kojem su ispred MUP-a RH sudjelovali i državna tajnica za europske i međunarodne poslove i fondove Europske unije Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno te načelnik Uprave za javni red i sigurnost Dragan Tokić.

Izaslanstvo MUP-a Republike Slovenije činili su državni tajnik Branko Lobnikar, v.d. generalnog direktora policije Boštjan Lindav, šefica Kabineta ministrice Vesna Drole, v.d. generalnog direktora Direktorata za migracije Nataša Potočnik, pomoćnik generalnog direktora policije Jože Senica te direktor Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin.

Teme bilateralnih sastanaka bile su protupožarna sezona, rat u Ukrajini, upravljanje migracijama i zaštita državne granice te energetska kriza.

Nakon održanog sastanka ministri su se uputili na područje graničnog prijelaza Obrežje na slovenskoj strani zajedničke granice, a gdje je u tijeku uklanjanje žice.

Potpredsjednik Božinović tom se prilikom osvrnuo na odnose dviju zemalja te izjavio: 

„Teško je naći dvije države, gdje državljani jedne i druge zemlje toliko putuju i borave, surađuju i investiraju, pa je na nama, na Vladama - a i na resorima unutarnjih poslova - da donosimo kvalitetna životna rješenja kako bismo uvažili ono što naši građani od nas žele - a to je da sa što manje administrativnih procedura nastave živjeti kao prije koronavirusa i migrantske krize. Raduje me da je ove godine otprilike oko milijun i 700 tisuća slovenskih građana boravilo u Hrvatskoj, što je oko 30 posto više nego godinu ranije, što znači da se život vraća normali, pogotovo kad je sve popraćeno odličnim rezultatima policijskog rada hrvatske i slovenske policije.“

Potpredsjednik Božinović također se zahvalio na bezuvjetnoj podršci Slovenije na putu Hrvatske u Schengen te naglasio: „Mi smo uvijek govorili da je članstvo Hrvatske u Schengenu ne samo naš interes, već i slovenski, ali i cijelog schengenskog prostora i to dokazujemo i dokazivat ćemo iz dana u dan. Ova simbolika uklanjanja žilet žice i panela zapravo ide na ruku ljudima u pograničnom području između dviju država, koji su toliko međusobno povezani da im države, odnosno Vlade, trebaju samo pomoći, a nikako odmoći.“ 
 
Ministar Božinović se također osvrnuo i na činjenicu da je ove godine primijećen veći broj nezakonitih prelazaka i u Hrvatsku i u Sloveniju. Podaci za obje države su isti, stoga smatra da se to ne može dovoditi u vezu s bilo kojim drugim faktorom, osim da je veći priljev migranata na vanjske granice Europske unije.
 
U tom smislu posebno se osvrnuo na bezvizni režim kod susjednih zemalja: „Dio tog problema leži i u činjenici da je u nekim državama jugoistoka Europe omogućen bezvizni dolazak ljudi iz pojedinih trećih zemalja, koji onda tu činjenicu dolaska u blizinu Hrvatske ili Slovenije koriste kako bi ilegalno prešli na područje Europske unije. To je nešto s čime ćemo se baviti u narednom razdoblju i to na razini Europske komisije.“ – istaknuo je tom prilikom potpredsjednik i ministar Božinović.

„Radujem se našoj suradnji u trenutku kad Hrvatska postane punopravna članica schenenskog prostora. Siguran sam da će Hrvatska i Slovenija, kao dio rute koja vodi od zapadnog Balkana moći u više slučajeva nastupati zajednički pred Schengenskim vijećem i ostalim konfiguracijama vijeća Europske unije. Naši izazovi u tom smislu su slični i glas više zemalja se bolje čuje nego pojedinačni. Suradnja će se dodatno intenzivirati jer smo dogovorili cijeli niz područja policijskog rada u kojima naše policije trebaju pojačati svoju suradnju, zajedničke vježbe i obilaske jer većina današnjih izazova sigurnosti su prekogranični, a to je onda uvjet i svim policijama da pojačaju svoju prekograničnu suradnju. Veselim se našoj budućoj suradnji u svim formatima i bilateralnih odnosa i, naravno, onih na razini Europske unije.“ – zaključio je svoju izjavu ministar Božinović.

Slovenska ministrica Bobnar izrazila je zadovoljstvo održanim sastankom te istaknula:

„Naše države suočavaju se s brojnim zajedničkim izazovima, a koji zahtijevaju blisku suradnju i međusobno povjerenje. Vjerujem da ćemo zajedno tome i doprinijeti ovakvim susretima.“ – izjavila je ministrica Bobnar naglašavajući da je iza dvoje ministara konstruktivan razgovor na kojemu su teme bile migracije, policijska suradnja i budućnost schengenskog prostora, ali i dogovoreno sklapanja sporazuma o policijskoj  suradnji. 
 
„Htjela bih istaknuti stav Republike Slovenije koja podržava ulazak Hrvatske u schengensko područje. Očekujemo da će hrvatski kolege u potpunosti provoditi nadzor nad vanjskim granicama i sve ostale zadatke u skladu sa schengenskom pravnom stečevinom. Naravno da će koristiti sva potrebna sredstva, poput onih iz FRONTEX-a. Istaknula bih zabrinjavajuću činjenicu poput povećanja ilegalnih prelazaka granica naših država, pogotovo 2020. i 2021. godine te smo primijetili da prelaze iz trećih država poput Indije, Burundija i Kube. Shodno tome, ključno je da razvijamo zajednički dijalog na razini Europske unije. Istaknula bih kako smo uklonili žičanu ogradu, što predstavlja znak prijateljstva među našim susjednim državama."

Riječ je o prvom službenom susretu slovenske ministrice Tatjane Bobnar s nekim od kolega iz zemalja u okruženju otkad je u lipnju ove godine preuzela dužnost.
 
Operativna suradnja policija dviju država vrlo je intenzivna, kao i povezanost naših građana – samo od 1. srpnja do 15. kolovoza u Hrvatsku je ušlo gotovo 1,7 milijuna slovenskih državljana dok je u sklopu projekta Sigurna turistička destinacija u proteklih 11 godina u Hrvatskoj boravilo i radilo 30 policijskih službenika iz Slovenije.


Pisane vijesti | Međunarodna suradnja