Brodsko- posavska županija od danas službeno bez mina

Slika topvijesti/2018/06_lipanj/hrvatska bez mina.jpg

"Ustrajno nastavljamo raditi na jednom od prioriteta Vlade, a to je Hrvatska bez mina” rekao je ministar

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je posjetio Brodsko-posavsku županiju. Obišao je  izložbeni prostor Dana otvorenih vrata Policijske uprave brodsko-posavske na Trgu Ivane Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu. Policijska uprava mladima nastoji približiti policijski poziv i posao  s obzirom da je u tijeku natječaj za upis u Policijsku školu koji traje do 6. srpnja, a na kojeg se do sada prijavilo 1300 kandidata.

Nakon obilaska ministar se uputio na svečano obilježavanje završetka razminiranja Brodsko-posavske županije. “Brodsko-posavska županija u potpunosti je isključena iz minski sumnjivog područja u što je posljednjih godina uloženo 203 milijuna kuna. Pred kraj razminiranja, preostalo cjelokupno poljoprivredno zemljište razminirano je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ustrajno nastavljamo raditi na jednom od prioriteta Vlade, a to je Hrvatska bez mina” rekao je ministar te dodao kako su početno minama bile zagađene površine 14 naših županija, a potkraj svibnja ove godine, kada su na  području Okučana dovršeni posljednji poslovi razminiranja, minski je sumnjivo 6 županija manje. Tom prilikom ministar je simbolično uručio “zadnju minu” načelniku Općine Okučani. 

Od 1998. godine na području Brodsko - posavske županije od mina je stradalo 16 osoba, od kojih 10 smrtno. Obavljajući hrabro i nesebično zahtjevan i rizičan posao razminiranja, život je u toj županiji izgubilo i četvero pirotehničara.

“Posljednje smrtno stradavanje na razini države dogodilo se potkraj 2016. godine, upravo ovdje, u Brodsko - posavskoj županiji. No od tada - izuzetno je važno naglasiti - nije bilo minskih nesreća ni incidenata. To smatram najvećim uspjehom protuminskog sustava ostvarenim prvenstveno osiguranom stabilnošću tržišta poslova razminiranja sto implicira i sigurnost pirotehničara.“ zaključio je ministar Božinović. 

Svečanost predaje potvrde o  isključenosti Brodsko – posavske županije iz minski sumnjivog prostora održana je u Županijskoj vijećnici, a pored ministra Božinovića nazočili su i Danijel Marušić župan Brodsko - posavske županije, Đurđa Adlešič predsjednica Upravnog vijeća HCR-a te Zdravko Modrušan ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje.   



Pisane vijesti