Budući policajci na predavanju Mirka Ilića "Simboli mržnje"

Slika topvijesti/2015/travanj/Mirko_Ilic_i_policija_gore.jpg

Ilić je u multimedijalnom predavanju govorio o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje "Simboli mržnje" tematizira lokalni, odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinhedsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina 

Foto: Festival tolerancije
 
Pedesetak polaznika Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/ka 2014/2015. Policijske škole "Josip Jović" prisustvovalo je u subotu, 18. travnja, na predavanju "Simboli mržnje", koje je u sklopu programa "Edukacijska jutra" 9. Festivala tolerancije u prepunom kinu "Europa" održao slavni grafički dizajner i ilustrator Mirko Ilić.
 
Mirko Ilić je na početku predavanja posebno pozdravio polaznike Policijske škole "Josip Jović" rekavši kako će oni biti ti koji će podnositi prvi udar navijačkih skupina, te da su policajci uvijek u prvim redovima kad treba zaustavljati njihovo nasilje i sukobljavati se s njima, na što je dobio pljesak svih prisutnih u dvorani.
 
Ilić je u multimedijalnom predavanju govorio o neofašističkoj ikonografiji sveprisutnoj na javnim prostorima na području država bivše Jugoslavije i šire. Predavanje "Simboli mržnje" tematizira lokalni, odnosno regionalni problem prešućivanja ili nemara javnosti na opažanje simbola te grafičkog govora mržnje neonacističkih grupacija (skinhedsa, neonacističkih i ekstremnih navijačkih skupina…) koje u posljednje vrijeme jačaju, postaju sve veće i sve nasilnije. Prikazivanjem slajdova navijača, njihovih tetovaža, koreografija, web stranica i transparenata, ukazao je na značenje predočenih simbola, koje često vidimo, a čijeg podrijetla i značenja nismo niti svjesni.
 
Prikazao je kako simbol skupine skinhedsa, prekriženi keltski križ, na prostorima bivše Jugoslavije kao simbol imaju svi pripadnici ovih skupina bez obzira na međusobne nacionalističke tenzije.
 
Suvremenik i kolega gospodina Ilića, dizajner Boris Ljubičić, naziva ovaj fenomen filozofijom hrvatske šutnje koja se prakticira na svjesnom, nesvjesnom i na nivou neznanja.
 
Osim polaznika Policijske škole "Josip Jović", na predavanju su bili prisutni i predstavnici GNK Dinamo i NK Zagreb.


Pisane vijesti