Čestitka ministra Tomislava Karamarka u povodu Dana zaštitarstva

Doprinos zaštitara i čuvara općem stanju sigurnosti osoba i imovine prilog je učvršćenju Republike Hrvatske kao jedne od najsigurnijih država u svijetu. Stoga vam, sa željom da kao i do sada i dalje obavljate svoje poslove profesionalno i odgovorno, od srca čestitam Vaš Dan zaštitarstva i blagdan sv. Mateja!"




Poštovani,
 

Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privatnoj zaštiti (NN, 31/10.), radi promicanja i obilježavanja zaštitarske djelatnosti, na dan Svetoga Mateja, 21. rujna ustanovljen je Dan zaštitarstva.

Zaštitarska djelatnost danas u Republici Hrvatskoj predstavlja značajnu gospodarsku granu u kojoj je više od 26.000 osoba steklo propisano dopuštenje za obavljanje poslova čuvara, zaštitara i zaštitara tehničara i koji svoje radne obveze izvršavaju na visoko profesionalnoj razini.

U doba još uvijek aktualne gospodarske krize, kako u svijetu i tako i kod nas, kod osoba koje obavljaju zaštitarsku djelatnost prisutna je visoka motiviranost i ozbiljnost pri obavljanju zaštitarskih poslova, unatoč objektivno niskih primanja koje ne slijede stvarnu prirodu posla i rizike koje nosi, a koji je vrlo često visokog stupnja ugroze, pa i po sam život zaštitara.

Unatoč tome, uz nemjerljivu ulogu policije, aktivnim djelovanjem zaštitarskih trgovačkih društava i obrta, njihovih udruga i drugih strukovnih organizacija, uz nadzor Ministarstva unutarnjih poslova, poštujući propisane zakonske odredbe, danas je značajno smanjen broj kaznenih djela, posebice u novčarskim institucijama (bankama, poštama, kladionicama, mjenjačnicama i dr), što je pridonijelo značajnom povećanju sigurnosti naših građana.

Radi svega navedenog, potrebno je i dalje stvarati pretpostavke za podizanje životnog standarda svih građana naše zemlje, a posebice u djelatnosti privatne zaštite. Doprinos zaštitara i čuvara općem stanju sigurnosti osoba i imovine prilog je učvršćenju Republike Hrvatske kao jedne od najsigurnijih država u svijetu.

 

Stoga Vam, sa željom da, kao i do sada, i dalje obavljate svoje poslove profesionalno i odgovorno, od srca čestitam Vaš Dan zaštitarstva i blagdan sv. Mateja.

 
Ministar
 

Tomislav Karamarko

 
 


 
El Greco: sv. Matej
 


Stranica