Četvrti kontingent NATO/ISAF

Slika topvijesti/2012/ozujak/NATO/natotx.jpg

Danas je u vojarni „Pleso“ održan svečani ispraćaj 19. Hrvatskog kontingenta koji će biti upućen u NATO/ISAF operaciju u Afganistanu.

Danas je u vojarni „Pleso“ održan svečani ispraćaj 19. Hrvatskog kontingenta koji će biti upućen u NATO/ISAF operaciju u Afganistanu.

Ovo je također i četvrti kontingent hrvatske policije koji je u ovu operaciju upućen u sastavu mješovitih vojno-policijskih timova za obuku. Voditelj kontingenta je Gordan Vlahović kojem je nakon UN-ove misije UNMIK na Kosovu ovo druga mirovna misija u koju je upućen. Otkrio je da kao voditelj kontingenta osjeća veliku odgovornost kako za svoje ljude iz MUP-a tako i za kompletne snage iz MORH-a koje će raditi s njima. Pored njega, u misiju će otputovati i Anto Mijatović i Jure Anić kojima je ovo također druga mirovna misija te Vlado Pavić koji je u mirovnu misiju upućen prvi put. Obuka za sudjelovanje u NATO/ISAF misiji traje šest mjeseci od čega naši policajci prolaze obuku od otprilike tri mjeseca i to u segmentima u kojima će i oni provoditi obuku snaga u Afganistanu. Zadaća naša četiri mirovnjaka unutar ovog kontingenta jest uloga mentora i trenera lokalnih sigurnosnih snaga i to po riječima voditelja kontingenta Mentoriramo visoki rang policijskih snaga u Afganistanu, od ranga načelnika policijskih uprava, ravnatelja uprave za kadrove i sl. Odradit ćemo obuku njihovih šefova i instruktora, a oni će temeljem toga provoditi daljnju obuku svojih policajaca na srednjem i na nižem nivou. Te će zadaće izvršavati sljedećih šest mjeseci.

Pored vojnog kontingenta u istu zemlju, ali mirovnu misiju Europske unije u Afganistanu, EUPOL Afganistan, biti će upućeni i policijski službenici Vinko Lukšić kao voditelj kontingenta i Mladen Kobašević, obojica sa već odrađenim jednogodišnjim mandatom u mirovnim misijama. Vinko će mandat provesti u Kabulu dok će Mladen svoje zadaće odrađivati u Chancharanu, mjestu 350 km udaljenom od Kabula. Njihov mandat trajat će godinu dana unutar koje će kao mentori i savjetnici raditi na reformi i izgradnji policijskog sustava te zemlje. Iako za ovu misiju nisu prolazili posebnu obuku, osim UNPOC tečaja koji moraju proći svi mirovnjaci, ističu kako su prilikom same prijave morali zadovoljiti određene zahtjeve koje EU postavlja za ovu misiju. Po njihovim riječima, za ovu se misiju traži gotov proizvod, ljudi koji su već bili u nekoj od misija, koji imaju određene sposobnosti i završene tečajeve kako bi kada dođu u misiju odmah počeli sa obavljanjem zadaća.

Naše mirovnjake koji će idućih šest mjeseci ili godinu dana biti odvojeni od obitelji i predstavljati svoju zemlju u dalekom Afganistanu došli su ispratiti tajnik kabineta ministra Vlado Dominić, vd glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez, načelnik uprave za granicu Nikola Milina te načelnica Odjela aerodromske i pomorske policije Mirna Kovač. Sve policijske službenike srdačno su pozdravili te im poželjeli sreću i brz povratak .



Pisane vijesti