Danas je Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

Slika 2021/10/18-10/18-10-trgovanje-ljudima-000.jpg

Europska je komisija, na preporuku Europskog parlamenta, 18. listopad proglasila Europskim danom suzbijanja trgovanja ljudima, a MUP Republike Hrvatske aktivan je sudionik u provedbi važećeg Nacionalnog plana za suzbijanje trgovanja ljudima, za razdoblje od 2018 do 2021  

Foto: ilustracija

Obilježavanje je krenulo 2007. godine kako bi se senzibilizirala javnost i kako bi se ukazalo na važnost zaštite i pomoći žrtvama trgovanja ljudima što je u skladu s člankom 18 Direktive 2011/36/EU koju je Republika Hrvatska ratificirala; dok je potreba senzibiliziranja, progovaranja i poduzimanja različitih preventivnih mjera naglašena kao prioritet u usvojenoj EU strategiji za iskorjenjivanje trgovanja ljudima.

Tijekom ove godine identificiralo je 16 žrtava trgovanja ljudima kojima su pružene pomoć i zaštita, a žrtve su identificirane kroz ukupno 66 kaznenih djela, od toga je 8 kaznenih djela iz čl.106 Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Policijska akademija je, zajedno s Pravosudnom akademijom, ove godine organizirala zajedničku edukaciju za suce, zamjenike državnih odvjetnika i policijske službenike na temu suzbijanja trgovanja ljudima. 

Također, licencirani su novi članovi mobilnih timova za pomoć odraslim žrtvama trgovanja ljudima kroz poseban program obuke u organizaciju Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, Ravnateljstva policije i Hrvatskog Crvenog križa.
 
Plakat

Dio provedbe važećeg Nacionalnog plana je preventivna akcija „Zajedno“ kojom se kroz različite oblike preventivnih aktivnosti građani informiraju o ovom problemu te se daju upute važnosti njihovog samozaštitnog ponašanja, a MUP ju realizira zajedno s relevantnim dionicima društva.

Cilj preventivne akcije ''Zajedno'' je da se zajednički, s nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom, lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, podigne svijest o prevenciji ove vrste kaznenih djela kao i prodiranje u tamnu brojku ove vrste kriminaliteta.

Više informacija doznajete u edukativnom letku o sprječavanju trgovanja ljudima, dostupnom na četiri jezika
 

Stranica

Dokumenti i linkovi