Deset kombija za uspješno istraživanje mjesta događaja

Božinović: Hrvatska policija godišnje provede između 17 i 18 tisuća očevida koji predstavljaju velik i zahtjevan posao policije.

Foto: MUP

Danas 19. prosinca 2018. godine u Ravnateljstvu policije održana je svečanost primopredaje vozila opremljenih s forenzičnom opremom.

Vozila su nabavljena iz projekta „Jačanje kapaciteta kriminalističke policije u području istraživanja mjesta događaja teških kaznenih djela i organiziranog kriminaliteta.“ Projekt je sufinanciran sredstvima iz EU Fonda za unutarnju sigurnost, kao instrumenta za financijsku potporu u području policijske suradnje, sprečavanja i suzbijana kriminala te upravljanja krizama. Vrijednost investicije iznosi 6.5 milijuna kuna, od toga 75% je financirano sredstvima iz EU fondova, a 25% sredstvima iz državnog proračuna.

Na svečanosti primopredaje sudjelovali su ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državna tajnica za europske i međunarodne poslove Terezija Gras, pomoćnici ministra Damir Trut i Cvjetko Obradović kao i drugi suradnici.

Ministar Davor Božinović  izrazio je svoje zadovoljstvo opremanjem deset policijskih uprava s jednako toliko kombi vozila za istraživanje mjesta događaja teških kaznenih djela  (zagrebačka, splitsko-dalmatinska, primorsko-goranska, osječko-baranjska, istarska, vukovarsko-srijemska, šibensko kninska, zadarska, karlovačka i sisačko-moslavačka), koje se od danas mogu služiti vrhunskom opremom i vozilima Europske unije čime je podignuta razina kvalitete rada u ovim policijskim upravama jer kako je ministar naglasio, „ovo je jedan standard ispod kojeg hrvatska policija više ne ide.“ 

Nadalje ministar je iznio podatak da hrvatska policija godišnje izvrši između 17 i 18 tisuća očevida koji predstavljaju velik i zahtjevan posao policije.  Hrvatska ide korak naprijed  te u skladu sa potrebama kriminalističke policije ministar Božinović najavljuje i daljnju nabavu novih vozila. Nakon obilaska vozila, ministar Božinović predao je ključeve vozila policijskim službenicima iz deset policijskih uprava, te je tom prilikom istaknuo da je Ministarstvo unutarnjih poslova pokazalo da se hrvatsku policiju po svim njezinim linijama rada može itekako opremiti uz pomoć europskih fondova te zaključio „imajući u vidu činjenicu da kad je u pitanju sigurnost, u novom višegodišnjem financijskom okviru Europske unije se predviđaju značajna pojačanja gotovo tri puta više sredstava nego dosad, a to znači tri puta više za hrvatsku policiju.“

U ime policijskih službenika koji su preuzeli vozila, ministru, glavnom ravnatelju policije i suradnicima zahvalio se načelnik uprave splitsko-dalmatinske Dražen Vitez. 

Stranica | Ugovori o javnoj nabavi | Kaznena djela i zakon