DRUGA MEĐUNARODNA SIGURNOSNA KONFERENCIJA ZAGREB 2016.

Slika topvijesti/2016/studeni/druga medjunarodna sigurnosna konf/nasl.jpg

"Sigurnost je isključivo javno dobro i pripada svakome."

Foto: MUP

Zaklada hrvatskog državnog zavjeta u suradnji sa Zakladom Konrad Adenauer organizirala je danas, 22. studenog 2016. Drugu međunarodnu sigurnosnu konferenciju Zagreb 2016. u Hotelu Westin u Zagrebu.

Ova je konferencija imala za cilj potaknuti raspravu o sigurnosnim izazovima današnjice, koji značajno utječu na sigurnost pojedinca, društva, države i međunarodne zajednice u cjelini te proširiti i ojačati znanja prijeko potrebna za suzbijanje prijetnji. Ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina zaželio je dobrodošlicu i pozvao sve prisutne: „Svijet mora početi rješavati probleme, a ne stvarati nove.“

Prilikom otvaranja konferencije, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obratio se svim prisutnim predstavnicima sigurnosne zajednice i napomenuo kako broj i vrsta izazova s kojima smo suočeni kontinuirano raste te da se moraju naći odgovori koji će biti rješenje ove krize, pridržavajući se normi međunarodnog prava. „Koncept nacionalne i međunarodne sigurnosti treba biti prioritet“, dodao je.

Uvodničar i jedan od panelista na konferenciji bio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. „Sigurnost je isključivo javno dobro i pripada svakome. Ne možemo ostvariti sigurnost, ako ćemo tu istu sigurnost uskraćivati nekom drugom. Ono što trebamo shvatiti jest da sigurnost treba biti interes da bi bila ostvarena ili potreba većine da bi bila nametnuta.“ U svom se uvodnom govoru osvrnuo na problematiku migracija te istaknuo da „Republika Hrvatska mora čvrsto stajati uz jedinstvenu europsku politiku. Bitno je da se rješenje promatra kroz prizmu zajedničkih odluka.“ Za sve sigurnosne izazove koji su danas stavljeni pred nas, od migracijske krize, korupcije, nepovoljnih demografskih kretanja do terorizma i radikalizacije, hibridnih ratova i cyber prijetnji, potrebno je napraviti procjenu zasnovanu na znanju i činjenicama.

Konferencija je obuhvatila navedenu problematiku kroz dva tematska panela:

-  Sigurnosni izazovi današnjice,

-  Suzbijanje terorizma - najbolje svjetske prakse.

Panelisti prvog dijela konferencije su bili predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH doc. dr. sc. Davor Božinović (ministar obrane RH 2010.-2011.), pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku RH mr. sc. Nikola Brzica, ministar unutarnjih poslova RH  Vlaho Orepić,  doc. dr. sc. Stjepan Šterc, Geografski odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Valbona Zeneli, direktorica za vanjske programe na području Crnog mora i Euroazije - George C. Marshall.

Panelisti drugog tematskog panela bili su predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, direktor programa za terorizam i sigurnosne studije George C. Marshall - Europski centar za sigurnosne studije prof. James Howcroft, zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane RH Damir Krstičević, izv. prof. dr. sc. Ivica Lučić, Hrvatski institut za povijest te vojni analitičar Igor Tabak, portal Obris.org.



Pisane vijesti