Državna tajnica Gras na sjednici Vlade o upravljanju granicom, aktivnostima Stožera CZ RH i uporabi prekursora eksploziva

Slika /2020/11/12-11-000.jpg

Na današnjoj sjednici Vlade RH, državna tajnica u MUP-u Terezija Gras, početno je podnijela redovito tjedno Izvješće o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite vezano uz koronavirus

Aktivnosti Stožera civilne zaštite RH
Kao novitete prethodnih sedam dana, navela je održavanje dviju konferencija za medije Stožera na kojima se priopćuju najnovije informacije o stanju u zemlji po pitanju epidemije, a koje građani opet mogu pratiti redovito, tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom. Također, istaknula je kako županijski stožeri zavisno o epidemiološkoj situaciji na svojim područjima mogu donositi strože mjere u odnosu na nacionalne, da je nacionalni Stožer u slučaju pogoršanja situacije u mogućnosti nove mjere donijeti u roku 24 sata, te da su u prethodnom razdoblju donesene četiri odluke.

Od 5. do 11. studenog izvršeno je 27.167 nadzora poslovnih subjekata, noćnih klubova i drugih ugostiteljskih objekata te javnih okupljanja i izdano 1.126 upozorenja, te su podnesena 24 prekršajna naloga u iznosu od 640 tisuća kuna, konkretizirala je državna tajnica Gras brojke provođenja nadzora, te uz to istaknula i kako su od prethodne sjednice Vlade RH Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite diljem Hrvatske postavile 14 kontejnera i 9 šatora za potrebe medicinskih i ustanova socijalne skrbi, dok je Ravnateljstvo civilne zaštite izdalo oko 19 tona zaštitne opreme, koja se promptno zanavlja u svim skladištima civilne zaštite, centralnom u Jastrebarskom te regionalnim u Rijeci, Osijeku i Splitu.

Stavljanje na tržište i uporaba prekursora eksploziva

Na Vladi je danas prihvaćen i Prijedlog Nacrta prijedloga Zakona o stavljanju na tržište i uporabi prekursora eksploziva, koji se usklađuje s Uredbom Europskog parlamenta i Vijeća iz 2019. godine, o izmjeni Uredbe iz 2006. i stavljanju izvan snage Uredbe iz 2013. godine.

„Uredba i Zakon o prekursorima bave se prekursorima eksploziva, odnosno tvarima dostupnima u slobodnoj prodaji koje se koriste za razne svakodnevne namjene, a u određenim količinama i/ili koncentracijama mogu poslužiti za izradu eksploziva“, pojasnila je državna tajnica Gras, nadodavši da je trenutno na snazi Zakon o provedbi Uredbe iz 2013. godine te da se novim prijedlogom Zakona propisuju obveze gospodarskih subjekata vezano za obavještavanje o načinu postupanja s prekursorima, provjeri nakon prodaje, obavezi prijave sumnjivih transakcija i krađa prekursora, mjere za internetsko tržište te utvrđuju nadležna tijela za provedbu.

Unutar toga, MUP bi bilo nacionalna kontakt točka za prijavu sumnjivih transakcija, značajnih nestanaka i krađa, te za prikupljanje podataka i izvješćivanje Europske komisije o prijavama.

Integrirano upravljanje granicom
Naposljetku, podneseno je i XIV. izvješće o provedbi Strategije integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske za 2019. godinu, u kojem je naglašeno unaprjeđenje suradnje s trećim zemljama po pitanju suzbijanja nezakonitih migracija i povratka državljana trećih zemalja, te ostvarenje dobre suradnje vezano uz upravljanje granicom s Hrvatskoj susjednim državama.

„Nezakonite migracije su jedan od najvećih sigurnosnih izazova s kojima se susrećemo u Hrvatskoj te je, trenutno, broj nezakonitih prelazaka u Hrvatsku 43 % veći nego u istom razdoblju lani, a vidljiv je i sve veći migracijski pritisak s obzirom na činjenicu da je u cijeloj prošloj godini evidentirano 20.278 postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu, odnosno 147% više nego 2018. godine“, istaknula je državna tajnica,  Gras ustvrdivši da je ostvaren i napredak u smislu novog zapošljavanja – u kolovozu 2019. zaposleno je dodatnih 147, a ove godine 250 policijskih službenika, koji su raspoređeni na poslove granične policije.

Napredak je vidljiv i po pitanju infrastrukture budući da su izgrađena dva nova granična prijelaza, Gornji Brgat i Vitaljina, a MUP i Ministarstvo turizma su s ciljem povećanja efikasnosti prelaska državne granice pokrenuli web stranicu Enter Croatia, podsjetila je također državna tajnica Gras.

„Na Policijskoj akademiji provode se programi usavršavanja granične policije usklađeni s nastavnim programima Frontex-a. K tome smo 14 kontingenata naših policijskih službenika uputili na ispomoć u Republiku Sjevernu Makedoniju i 2 kontingenta u Republiku Albaniju“, nastavila je Gras, te zaključno, kao najvažniju stavku iznijela podatke o tehničkom opremanju: „I u 2019. godini nastavilo se s tehničkim opremanjem naše vanjske granice, uložena su značajna europska sredstva, nabavljeni su oprema i aplikativna rješenja za policijske službenike nadležne za analizu rizika, 17 termovizijskih kamera s prikolicom, dvije bespilotne letjelice velikog i tri srednjeg dometa, pri kraju je provedba projekta Hitne pomoći u vrijednosti od 12,6 milijuna eura, iz kojeg su se financirali troškovi nastali zbog povećanog migracijskog pritiska, a u tijeku je i realizacija nabave dodatne opreme za nadzor naše vanjske granice u vrijednosti od 14,2 milijuna eura.“

Pisane vijesti