Edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“

Slika topvijesti/2014/prosinac/Stop_krivotvorinama_i_pirat.jpg

Građani su se educirali o tome kako razlikovati krivotvorene i piratske proizvode od originalnih. Uz to su građanima ukazivali i na štete i opasnosti za zdravlje

Foto: MUP
  
U trgovačkom centru Westgate u Zagrebu u subotu, 13. prosinca, održana je još jedna edukativna akcija „Stop krivotvorinama i piratstvu“. Akciju su kao i do sad organizirali Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pravosuđa; udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva: HDS ZAMP, HUZIP, ZAPRAF, BSA, BOA, HGU, DHFR, APAW te Nacionalni odbor ICC Hrvatska. Akcija SKIP održava se od 2011., a do sada je provedena u više od 15 hrvatskih gradova.
 
Svrha ove akcije je podizanje razine javne svijesti o negativnim društvenim posljedicama krivotvorenja i piratstva te o sustavu provedbe prava intelektualnog vlasništva. Subotnja manifestacija imala je poseban cilj i moto, pomoći Zagrepčanima da u predblagdanskoj kupnji izbjegnu krivotvorine i „lažnjake“, a sve pod motom: „Originali su uvijek bolji“.
 
Na informacijskom pultu bili su izloženi razni krivotvoreni i piratski proizvodi koje su nadležna tijela oduzela prilikom provedbe prava, kao i originalni proizvodi, te su carinski i policijski službenici, zajedno s djelatnicima Državnog inspektorata i ostalih organizacija, građane educirali o tome kako razlikovati krivotvorene i piratske proizvode od originalnih. Uz to su građanima ukazivali i na  štete i opasnosti za zdravlje, sigurnost i gospodarstvo koje uzrokuju proizvodnja, promet i uporaba krivotvorenih proizvoda, osobito kad se radi o proizvodima kao što su  lijekovi, hrana, kozmetički proizvodi,  obuća i odjeća, ručni alati i drugi električni proizvodi, ili pak piratiziranje glazbe, računalnih igara, filmova i dr.
 
Uz informacije koje su mogli dobiti neposredno od službenika nadležnih tijela, građani i posjetitelji trgovačkog centra su se o problemu krivotvorenja i piratstva te zaštiti i provedbi prava intelektualnog vlasništva mogli upoznati i putem mnogobrojnih  informativnih i promidžbenih materijala. Mogli su naučiti i kako prepoznati krivotvorene proizvode, zašto je to uopće važno, kako se zaštititi i kome se obratiti u slučaju sumnje na krivotvorenu robu.
 
Akcija je privukla interes građana svih uzrasta, a u prigodnim igrama u kojima su pokušavali razlikovati krivotvorene predmete od originalnih mogli su osvojiti originalne proizvode i druge nagrade.  Također, mogli su sudjelovati i u anketi o krivotvorenju i piratstvu.
 
Zabavni program akcije vodio je već tradicionalno Dražen Turina Šajeta koji je ugostio zvijezde nadolazećeg Zagrebačkog festivala: Carlu Belovari i Jerka Marića (Adastra), kao i dvije glazbene autorice koje su se nedavno okušale u drugom mediju, onom književnom. Ivana Radovniković predstavila je dječju slikovnicu i CD "Bajke u pjesmama", a Jelena Radan autorica je knjige "Zeda: Rejna Zum u zemlji djece". Za dobar glazbeni predblagdanski ugođaj brinuo se sve do ponoći DJ Go Cut.


Pisane vijesti