Europski stručnjaci pomažu Makedoniji u poboljšanju sustava azila

Slika topvijesti/2018/10_listopad/posjet Makedoniji.jpg

Europski ured za potporu azila (EASO) posljednjih je godina poduzeo važne korake u pogledu razvoja zajedničkog europskog sustava azila s ciljem razvitka političkih, pravnih i financijskih instrumenata u području potpore azilu.

Od 17. do 28. rujna 2018. godine održan je projekt „Development on SOP-s on Registration“ na kojem je kao stručnjak za pitanja registracije tražitelja međunarodne zaštite sudjelovao voditelj Prihvatilišta za tražitelje azila iz Filip Stipić. Zajedno sa stručnjacima iz Italije i Rumunjske sudjelovao je u razvoju SOP-ova (Standardnih operativnih postupaka) za makedonsko Ministarstvo unutarnjih poslova.

Cilj projekta je pružanje potpore makedonskoj vladi u usklađivanju pravnih normi i procedura s pravnom stečevinom EU-a, kao i prenošenje primjera dobre prakse iz drugih zemlja.

Velik dio projekta proveden je kao terenski rad u okviru kojeg je voditelju Stipiću i kolegama omogućen uvid u funkcioniranje sustava azila u Makedoniji.

Tijekom obilaska posjetili su postaju granične policije na aerodromu u Ohridu, tranzitne centre Gevgelija i Trabanovtse, Policijsku postaju Butel, Centar za azil u Vizibegovu te Prihvatni centar za strance Gazi Baba.

Nakon obilaska navedenih lokacija i ocjene situacije na terenu, pozvani EASO stručnjaci bavili su se izradom SOP-ova čiji sadržaj je pohvaljen od svih sudionika projekta.

Stručnjaci koji su bili dio ovog projekta svoje dugogodišnje profesionalno iskustvo i znanje u području prihvata i smještaja te sustava azila i migracija općenito podijelili su s kolegama iz Makedonije.

Još se jednom pokazalo da je Hrvatska od zemlje primateljice pomoći postala zemlja davateljica osoblja i stručnosti. Međunarodna suradnja jedan je od primjera uspješnosti svakog sustava te je i ovo jedan od primjera koji nam ukazuje da je stručnost službenika Ministarstva unutarnjih poslova prepoznata i izvan granica Republike Hrvatske. 



Pisane vijesti