General Markač na Danu hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Slika topvijesti/2017/rujan/sb_globaladmin.jpg

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Mladen Markač, pozdravio je roditelje i članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te je poseban pozdrav uputio roditeljima poginulih policajaca, kojima je poručio: „Vi trpite, a mi smo tu da bol podijelimo s vama“.

FOTO: PU brodsko-posavska

U Slavonskom Brodu je danas, 16. rujna obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije, a posebni savjetnik, general pukovnik Mladen Markač nazočio je kao izaslanik ministra unutarnjih poslova. U crkvi Gospe Brze Pomoći, služena je Sveta  misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Nakon Svete mise, krenuo je svečani mimohod hrvatskih branitelja od crkve do Spomen obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, na Trgu Stjepana Miletića. Vijence su položili roditelji i obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ivan Krupec, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Pero Ćosić sa saborskim zastupnicima, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s generalima Hrvatske vojske, kao i izaslanik ministra obrane, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Denis Tretinjak.

Kao izaslanik ministra unutarnjih poslova, vijenac je položio i zapalio svijeće general Mladen Markač, sa drugim generalima i načelnikom Policijske uprave brodsko-posavske Antom Zovakom sa suradnicima. Vijenac su položili i zapalili svijeće i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostale braniteljske udruge, predstavnici lokalne zajednice (župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, predstavnici Grada Slavonskog Broda i Nove Gradiške), te predstavnici ostalih  udruga, drugih institucija i građani pojedinci.

Svečana akademija održana je u kazališno koncertnoj dvorani „Ivana Brlić Mažuranić“. Prisutni su minutom šutnje odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon kratke povjesnice ratnih postrojbi Brodsko-posavske županije, pozdravni govor održao je Branko Cindrić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. Kratke prigodne govore održali su i zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Izaslanik ministra unutarnjih poslova Mladen Markač, pozdravio je roditelje i članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, te je poseban pozdrav uputio roditeljima poginulih policajaca, kojima je poručio: „Vi trpite, a mi smo tu da bol podijelimo s vama“. Potom je naglasio da su hrvatski branitelji ti, koji su dali svoje živote kako bi ostali slobodno živjeli u Lijepoj Našoj i za to zahvalio hrvatskim braniteljima. Naglasio je, da je 761 policajac poginuo, a obavljali su časnu dužnost za hrvatsku, te je hrvatska policija u početku Domovinskog rata bila nositelj obrane. General Markač je dodao da su Hrvati pobijedili u časnom obrambenom ratu, te trebaju svoju povijest istinito pisati i prenositi najmlađim naraštajima, koji bi s ponosom o tome pričali. Dodao je i to, da je hrvatska policija bila okosnica stvaranja Hrvatske vojske na koju trebamo biti ponosni, te policajci i dalje trebaju nastaviti časno i ponosno obavljati svoju dužnost.

Prigodnim govorima, prisutnima su se obratili i brigadni general Denis Tretinjak (izaslanik Načelnika GS OS RH), ministar Hrvatskih branitelja Tomo Medved, Pero Ćosić (izaslanik Hrvatskog sabora), te predsjednik Udruge ratnih veterana 2. Gardijske brigade „Gromovi“ Ivan Krupec (kao izaslanik predsjednice RH).



Pisane vijesti