Građani, posjetite taktičko-tehnički zbor MUP-a u Zadru

Slika topvijesti/2018/01_sijecanj/20-01-B-000.jpg

Od 20. do 23. siječnja 2018. godine obilježava se 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maslenica 93.“

Od 20. do 23. siječnja 2018. godine obilježava se 25. obljetnica Vojno-redarstvene operacije „Maslenica 93.“
Tijekom današnjeg programa obilježavanja operacije Maslenica na obali kralja Petra Krešimira IV. u Zadru izložen je Tehničko-taktički zbor Ministarstva unutarnjih poslova te građani  mogu vidjeti opremu i naoružanje koje koriste različiti rodovi hrvatske policije. U zboru sudjeluju pripadnici Specijalne policije sa raketnom bitnicom, pripadnici Protueksplozijske službe sa EOD robotom i ostalom protueksplozijskom opremom, granična policija s posadom policijskog plovila „Mile Blažević – Čađo“, službenici prevencije iz Policijske uprave međimurske i zadarske sa Mobilnim preventivnim centrom.
Također, naši građani mogu vidjeti uvijek atraktivnu Interventnu policiju koja je izložila ronilačku opremu, veliki balistički štit na kotačima te drugu balističku opremu, a prometna policija pokazat će presretače, policijski motocikl te uređaje za mjerenje brzine kao i uređaje za alkotestiranje.
Svi ste dobrodošli.
 
 
Da se ne zaboravi:
U operaciji Maslenica svoj život za Domovinu dala su tri pripadnika Specijalne jedinice policije: Ivica Drmić (SJP Alfe Zagreb), Emil Baneković (SJP Roda Varaždin) i Dragan Žunić (SJP Poskoci Zadar). Teže je ranjeno devet, a lakše sedamnaestero pripadnika Specijalnim jedinica policije.
U vrijeme operacije Maslenica na Velebitu su vladali zimski, nepovoljni klimatski i terenski uvjeti. Pripadnici Specijalne policije napadna su djelovanja izvodili po izuzetnoj hladnoći na snijegom i ledom prekrivenim strminama, praćeni hladnim siječanjskim vjetrovima. No, izdržali su jer su bili dobro pripremljeni i izvježbani, osposobljeni nadvladati sve opasnosti koje su ih čekale. Krasilo ih je zajedništvo i odanost, prijateljstvo, međusobno povjerenje i zajednički sveti cilj: oslobođenje Domovine.
Nakon uspješno izvedenih zadaća u operaciji Maslenica, snage Specijalne policije ostaju na prostorima Velebita sve do slavne i pobjedničke, oslobodilačke VRO Oluja, obnašajući u teškim klimatskim i planinskim uvjetima zahtjevne i po život opasne zadaće borbe protiv terorizma.
Iz knjige „Hrvatska policija u Domovinskom ratu“, MUP RH, 2011
 
 
 


Pisane vijesti