Hrvatska među zemljama koje će pilotirati tehničko rješenje digitalnih zelenih potvrda

Slika /2021/04/ministar- vlada- 14.4.2021.jpg

Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, ubrzano nastavljamo s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda, rekao je na Vladi potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Božinović

Na 54. sjednici Vlade RH, održanoj danas, 22. travnja, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović izvijestio je o dosadašnjem napretku u izradi tehničkog rješenja za izradu prekograničnih interoperabilnih zelenih potvrda.

„Kako bismo ovu turističku sezonu dočekali što spremniji na granicama, Radna skupina osnovana na Vladi prošli tjedan ubrzano nastavlja s obavljanjem zadaće pripreme Hrvatske za ispunjavanje svih uvjeta potrebnih za izdavanje digitalnih zelenih potvrda“, rekao je potpredsjednik i ministar Božinović pojasnivši da je Hrvatska na europskoj razini, u Mreži e-zdravstva EK, na kojoj se dogovaraju tehničko-operativni detalji, u prvoj grupi zemalja koje će pilotirati tehničko rješenje.

Na nacionalnoj razini, nastavio je ministar, uspješno je provedena testna faza integracije izvora podataka u zdravstvu s nacionalnim sustavom digitalne zelene potvrde, koju uspostavljaju MUP i AKD, što znači da smo uspješno generirali testne potvrde o cijepljenju, o testiranju i preboljenju naših građana, čime je prva faza pripreme ispunjena.

„Uporaba zelene digitalne potvrde ni na koji način ne smije uzrokovati izravnu ili neizravnu diskriminaciju pojedinaca i mora biti u potpunosti u skladu s temeljnim načelima nužnosti i razmjernosti i učinkovitosti“, napomenuo je ministar Božinović, zaključivši ovu temu obaviješću da će se  javnost nastaviti izvještavati o tome kako napreduju pripreme za primjenu digitalnih zelenih potvrda te kakav će to značaj imati za naše građane. 

Aktivnosti Stožera civilne zaštite

Uz to, ministar je podnio redovno tjedno izvješće o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite vezano uz korona virus: „Od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je deset odluka, četiri na nacionalnoj i šest na prijedlog županijskih Stožera civilne zaštite.
Odluke na nacionalnoj razini stupile su na snagu 16. travnja i primjenjuju se do 30. travnja, a u njima nije bilo izmjena, već se radi o produljenju dosadašnjih mjera koje se odnose na ograničavanje okupljanja, zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza RH, posebnu organizaciju rada trgovina te javni prijevoz.

Što se tiče županijskih odluka, uglavnom se radi o produženju već postojećih mjera, u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, te o odlukama za Dubrovačko-neretvansku i Brodsko-posavsku županiju.“

Nadzori provedbe mjera

U posljednjih tjedan dana inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, policija i Državni inspektorat RH proveli su 20.838 nadzora, prilikom čega su utvrdili 134 kršenja mjera odluka Stožera, izdan je 21 prekršajni nalog, 20 obavijesti o počinjenju prekršaja, 18 usmenih rješenja, 4 pisana upozorenja te je podneseno 19 optužnih prijedloga i naplaćeno 7 kazni na mjestu izvršenja prekršaja. Zbog nenošenja zaštitnih maski za lice izdano je 59 pisanih upozorenja, 163 prekršajna naloga te je naplaćeno 29 novčanih kazni.

Temeljem zaprimljenih dojava, kao i kroz redovan rad policijskih službenika utvrđeno je 167 kršenja mjera samoizolacije, za što će biti podnijeto 165 prekršajnih naloga i 2 optužna prijedloga, a evidentirano je 5 kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Podnošenje izvješća o aktivnostima Stožera civilne zaštite potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova završio je podacima o logističkoj opremi. „Iz Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite izdano je 655.710 artikala zaštitne opreme za ukupno 32 medicinske ustanove i ustanove socijalne skrbi, a trenutno se u Logističkom centru i regionalnim skladištima nalazi 16,5 milijuna različitih artikala, odnosno 315 tona zaštitne opreme za korona virus.“

Pisane vijesti | Društvo i zajednica