Hrvatska policija posjetila Albaniju

Slika topvijesti/godina_2009/listopad/albanija01.jpg

Predstavnici hrvatske i albanske policije složili su se kako je ovaj posjet bio potvrda dobrih prijateljskih odnosa dviju država, no kako bi se unaprijedila bilateralna suradnja, potrebno je izraditi novi nacrt Ugovora o policijskoj suradnji.

Foto: Ravnateljstvo policije
Od 21. do 23. listopada izaslanstvo Ravnateljstva policije RH posjetilo je Republiku Albaniju. Izaslanstvo, na čelu s glavnim ravnateljem Oliverom Grbićem, činili su zamjenik glavnog ravnatelja Dražen Vitez, načelnik Ureda ravnatelja Krunoslav Borovec te policijska službenica za međunarodnu suradnju Iva Balgač. Bilateralnim sastancima prisustvovao je i veleposlanik Republike Hrvatske Darko Javorski.


U četvrtak, 22. listopada, održan je sastanak s ministrom unutarnjih poslova Republike Albanije Luzimom Bashom te generalnim direktorom policije Ahmetom Prenciem. Glavna tema sastanka bila je borba protiv organiziranog kriminaliteta. Glavni ravnatelj Hrvatske policije i albanski ministar unutarnjih poslova osvrnuli su se na dosadašnje akcije i rezultate te na strateške ciljeve policija svojih zemalja. Naglasak sastanka bio je na jačanju regionalne suradnje te upućivanju hrvatskog časnika za vezu u Tiranu, kako bi se unaprijedila komunikacija i razmjena informacija između dviju država. Grbić i Bash razgovarali su i o iskustvu Hrvatske u pristupnim pregovorima Europskoj uniji te o prenošenju tih iskustava i pomoći Hrvatske u integracijskim procesima Albanije


Istog je dana održan i sastanak s predstavnicima državne policije Republike Albanije. Predstavnici policija na ovom su se sastanku upoznali s aktualnim događanjima, novitetima i reorganizacijom u policijama svojih zemalja, a prezentirani su i rezultati borbe protiv organiziranog kriminala obiju država.

Predstavnici hrvatske i albanske policije složili su se kako je ovaj posjet bio potvrda dobrih prijateljskih odnosa dviju država, no kako bi se unaprijedila bilateralna suradnja, pospješila razmjena informacija i stvorili dobri kontakti između hrvatske i albanske policije potrebno je izraditi novi nacrt Ugovora o policijskoj suradnji. Ravnateljstvo policije izradit će i dostaviti prijedlog tog Ugovora albanskoj policiji, a predložit će također i područje suradnje u kojem hrvatska policija može albanskoj strani pružiti pomoć i edukaciju.



Stranica